PATRIMONI CULTURAL

Finalitza la III Setmana dels Geoparcs Europeus a Tremp

Durant aquests 15 dies s’han celebrar diferents activitats gratuïtes per donar a  conèixer una part del patrimoni del Geoparc Montsec

Geoparc Montsec
photo_camera Exemples d’impressions litogràfiques de les Botigues Museu de Salàs/Conca de Tremp geoparc-Montsec

Del 27 de maig al 9 de juny ha tingut lloc la tercera edició de la Setmana dels Geoparcs Europeus que s’ha celebrat al Geoparc Conca de Tremp – Montsec juntament amb els més de 70 Geoparcs que hi ha a Europa.

Durant aquests 15 dies s’han celebrar diferents activitats gratuïtes per donar a  conèixer una part del patrimoni del Geoparc. Enguany, i al ser l’Any Internacional de les Llengües Indígenes, s’ha optat pel lema “Viatja pel Geoparc a través del llenguatge”. Així doncs, el llenguatge ha estat el fil conductor de les diferents activitats que han permès, als gairebé 400 participants, viatjar en el temps, tot coneixent patrimoni i territori.

Amb la desena d’activitats programades, totes especialment programades per aquesta ocasió, s’han donat a conèixer les primeres formes del llenguatge més primitiu que trobem a la prehistòria amb els indicis que han deixat els neandertals i els primers humans moderns. Alhora, i avançant en el temps fins a arribar a l’edat mitjana, els més menuts han gaudit amb el conte “Arnau Mir de Tost i els estels i màgics”. A més, s’ha pogut redescobrir els primers textos escrits en català, trobats al poble d’Orrit, municipi de Tremp. Actualment encara es pot visitar l’exposició “Els orígens de la llengua catalana” a l’Epicentre, centre de visitants del Geoparc, de Tremp fins a finals de juny.

Avançant en el temps fins a finals del s.XIX, els participants han arribat al moment de l’expansió de la impremta litogràfica, moment en què al Geoparc comença a explotar-se la Pedrera de Meià, proveïdora d’aquest tipus de pedra i on s’hi va descobrir un conjunt de fòssils molt ben preservats, amb un jaciment de gran rellevància. La jornada s’ha complementat amb exemples d’impressions litogràfiques de les Botigues Museu.

A més a més, s’han fet dues jornades de toponímia, una a la seu científica del Geoparc (CST Pirineus del ICGC a Tremp) i una altra amb una sortida de camp per Sarroca de Bellera, la qual ha inclòs; a part dels topònims, coneguts com els fòssils de la llengua; la interpretació mitològica i geològica de l’entorn.

Finalment, s’ha posat en valor els diferents dialectes del territori com són el pallarès i el nargoní, tot exposant paraules que, en molts casos, malauradament, ja estan en desús. Per això s’ha realitzat una ruta literària per Coll de Nargó i la Geofesta Parla Pallarès amb la presentació de les dues noves samarretes de l’Associació Cambuleta amb les paraules “estima” i “retjo”, concert amb cançons tradicionals locals i tast de productes locals.

Dia del Medi Ambient

En motiu del Dia Mundial del Medi Ambient que se celebra el 5 de juny, el passat diumenge 9 de juny i també en el marc de la Setmana dels Geoparcs, s’ha dut a terme una Jornada de Neteja a la zona del barranc de Seròs, al terme municipal de Talarn, amb la col·laboració de la Societat d’Amics de Muntanya i la Federació Catalana d’Espeleologia. Es van extreure 15 pneumàtics del fons del barranc i un contenidor de brossa diversa on hi predominaven les ampolles de vidre i les llaunes, d’un antic abocador incontrolat.