Eva Carmona: “Al Pallars tenim un microclima privilegiat per a la vinya i els vins de qualitat”

EVA
photo_camera Eva Carmona a la seva vinya "El Vinyer". Foto: Viure als Pirineus

joves

Com es presenta la verema... Aquest any sembla que s'avançarà una mica...

I això? Vam tenir un maig i un juny molt calorosos i això fa que tot s'avanci. Nosaltres acostumem a veremar a mig setembre, però ara tot dependrà de les temperatures en aquesta recta final.

Vas marxar a formar-te i a treballar, però vas tornar... De fet, tornar sempre havia estat la idea. Vaig començar arquitectura, però de seguida em vaig adonar que em tirava més la terra, el camp i els espais oberts. Vaig decidir estudiar agrònoms i més tard fer un màster en enologia.

Els joves heu de marxar per poder tornar? Jo crec que és bo marxar, primer per formar-te, perquè aquí al Pallars estem força limitats en aquest sentit. I després, és clar, per descobrir i veure món, que és una bona manera d'aprendre.

Ara portes el teu propi celler. Què has après de les vinyes? La paciència i la constància, però també la incertesa. És una feina apassionant, un treball continuat durant tot l'any que, si tot va bé, et permet recollir-ne els fruits, és a dir, un raïm de qualitat per elaborar un bon vi.

La conca de Tremp havia estat el celler del Pirineu… Fa més de cent anys la vinya era un dels conreus importants a la conca de Tremp, però amb la fil·loxera pràcticament va desaparèixer. Ara hi tornem i ho fem amb empenta, amb nous cellers i cada any amb més hectàrees plantades. La vinya és un conreu amb valor afegit, pot revaloritzar la terra i també dinamitzar els pobles petits.

Com s'explica aquest fenòmen? En part es deu a la voluntat de canvi que viu el Pallars, la creació de noves economies, més oportunitats per a la gent i més valor afegit a la terra i a tot allò que produïm. Per una altra banda, els cellers busquen alçada per eludir el canvi climàtic.

Vols dir que cada cop s'anirà plantant vinya a més alçada... A més alçada i a més latitud, amb la idea de trobar climes més frescos que ajudin a conservar els aromes i l'acidesa. El que cal és que durant la maduració faci calor, però també que refresqui a les nits, com passa aquí al Pallars. Amb la fresca de la nit la maduració s'alenteix, els aromes no es degraden tant i les acideses es concentren més. Al Pallars tenim un microclima privilegiat per a la vinya.

Què ha de tenir un vi per ser bo? La base és un bon raïm. La feina més important d'un enòleg és tenir la vinya cuidada per obtenir un raïm de la màxima qualitat. Si no partim d'un bon raïm, serà molt difícil fer un bon vi, per molts coneixements que es puguin tenir.

Quina és l'essència dels vins del Pallars? La frescor, la qualitat i la tradició de generacions.

Què transmeten els teus vins? Intento que els meus vins tinguin personalitat i siguin una mica transgressors. Que siguin el reflex del clima i del terreny on creix el nostre raïm i que transmetin l’autenticitat del territori.

Logo Generalitat Joves (web)