ELECCIONS 14F

Els partits es mostren favorables a reintroduir l'os al Pirineu però amb consens amb els ramaders

La majoria de formacions lamenten els retards en les indemnitzacions i creuen que cal millorar la gestió del programa
Os amb cria
photo_camera Una cria d'os amb la seva mare a la Vall de Cardós (Pallars Sobirà) /Territori i Sostenibilitat

Els candidats de nou dels partits que es presenten al 14-F es mostren majoritàriament favorables a la reintroducció de l'os al Pirineu, només el PPC l'aturaria i el PSC en limitaria la presència. Coincideixen que cal consens amb el sector ramader per desenvolupar el programa sense que ells siguin sempre els grans perjudicats pels atacs dels plantígrads al bestiar. Els partits són conscients que les indemnitzacions arriben tard i que són insuficients, per la qual cosa també aposten per millorar la gestió i trobar un equilibri que permeti l'encaix dels ossos al medi en connivència amb la societat. La mort de Cachou per un suposat enverinament l'any passat també preocupa als polítics, que demanen que la justícia ho aclareixi.

El programa de reintroducció de l'os als Pirineus iniciat a mitjan dels anys 90 del segle passat conjuntament amb administracions aragoneses, estatals, franceses i europees ha estat al focus de la polèmica pel rebuig que ha generat entre una part de la societat pirinenca, especialment de la Val d'Aran i el Pallars Sobirà. Principalment, són els ramaders els qui pateixen conseqüències de la presència de l'os als llocs on pasturen els seus ramats pels atacs que reben i les pèrdues econòmiques que això els suposa. Alhora, es queixen que els ajuts de l'Administració són insuficients i arriben tard.

En els darrers anys hi ha hagut dos exemplars d'ossos que s'han situat en reiterades ocasions al focus mediàtic per la seva agressivitat vers caps de bestiar que habitualment no són objecte de les seves preses com per exemple eugues i cavalls. Goiat i Cachou s'han mostrat fortament depredadors i això va portar a demanar a les autoritats que n'han fet el seguiment, la seva retirada del medi. A més a més, Cachou l'any passat va ser trobat mort i s'ha obert una causa judicial per determinar-ne els motius que apunten a un suposat enverinament que podria haver estat orquestrat per diverses persones detractores de la seva presència.

La majoria de candidats lleidatans al 14-F s'han mostrat a favor del projecte de reintroducció de l'os al Pirineu si bé són conscients dels problemes que suposen els plantígrads, especialment per als ramaders. És per això que en general, demanen trobar l'equilibri que permeti el seu encaix amb el medi. Només els populars aposten per aturar la reintroducció de forma directa.

ERC aposta per "trobar equilibri i generar amplis consensos"

Marta Vilalta, candidata d'ERC per Lleida, s'ha mostrat rotunda i ha dit que "cal trobar equilibri i generar amplis consensos" en la qüestió de l'os. Per Vilalta tenir ossos al Pirineu "és bo per la biodiversitat" però també ha reconegut que "té impactes negatius" en àmbits com la ramaderia. Vilalta considera que s'ha d'aconseguir un equilibri i ha destacat com a prioritat més important la necessitat d'evitar "danys i atacs" sense generar un "impacte negatiu". En cas que els atacs es produeixin, Vilalta aposta per les "compensacions ràpides".

El PSC veu necessari "limitar la presència d'exemplars"

Òscar Ordeig, candidat del PSC per Lleida, ha demanat més planificació en la gestió de l'os i poder limitar la presència d'exemplars al Pirineu. Actualment hi han comptabilitzats una seixantena d'ossos. Ordeig defensa el paper de la ramaderia extensiva i ha dit que se l'ha de defensar i per tant ha demanat ajudes pels danys dels plantígrads als ramats. A més a més, remarca la necessitat que aquestes ajudes arribin de forma ràpida al sector.

JxCat vol "vigilar" l'expansió dels ossos

Ramon Tremosa, candidat per Lleida de JxCat, s'ha mostrat cautelós i considera que s'ha "vigilar" l'expansió dels ossos al Pirineu. Per aquest motiu, ha apostat per "limitar i vigilar" la població d'exemplars. En aquest sentit, el candidat de Junts reforça el missatge que "cap dany ha de quedar sense finançament".

La CUP aposta per la "celeritat" en els pagaments dels danys

Al seu torn, la CUP, amb Pau Juvillà com a candidat per Lleida, ha demanat "celeritat" en el pagament dels danys als ramaders afectats per atacs d'os i escoltar a la gent de l'Aran i el Pallars. A banda de defensar la presència de plantígrads a la serralada, Juvillà ha apostat per trobar un consens en com desplegar el programa de reintroducció de nous exemplars d'os.

Pel PDeCat el rebuig a l'os es deu a l'actuació "d'esquenes" al territori de l'Administració

Marc Solsona, candidat del PDeCAT per Lleida, s'ha mostrat partidari de deixar en mans de la gent del territori la decisió de més reintroduccions d'ossos per "l'angoixa i controvèrsia" que genera aquest tema al Pirineu. Solsona assegura que ha detectat "un gran rebuig" a la reintroducció de més ossos, en gran part pel fet que l'Administració ha actuat durant molt temps "d'esquena al territori".

ECP demana "responsabilitats penals i polítiques" per la mort de Cachou

En Comú Podem ha demanat responsabilitats penals i polítiques per la mort de l'os Cachou. El candidat lleidatà de la formació al 14-F, Jaume Moya, ha apostat per la creació d'una conselleria de Medi Ambient per poder gestionar correctament els temes de biodiversitat del país, inclosa la reintroducció de l'os al Pirineu. Moya ha defensat la convivència entre la ramaderia i la presència de l'os i ha apostat per abandonar els debats que "caricaturitzen" si n'hi ha d'haver o no.

Cs aposta decididament per polítiques mediambientals "ben fetes"

Jorge Soler, el candidat de Cs per Lleida, també ha demanat indemnitzacions "dins el termini i en la forma escaient" per als damnificats per atacs de l'os. Soler ha assenyalat que s'ha de fer compatible la presència de l'os al Pirineu i la ramaderia extensiva i ha apostat de manera decidida per polítiques mediambientals puntualitzant que aquestes han d'estar "ben fetes".

El PP no portaria més ossos al Pirineu

La candidata del PPC per Lleida, Marisa Xandri, ha demanat saber en què s'inverteixen els 173.000 euros anuals que rep el govern aranès per la gestió de grans carnívors de la fauna salvatge protegida a la Val, entre ells l'os. Segons Xandri, el Govern no ha sabut gestionar la figura de l'os quan l'hagués pogut convertir en un reclam turístic pel Pirineu. En aquest sentit, afegeix que la reintroducció es va fer de manera "nefasta" i per aquest motiu no portaria més ossos al Pirineu. Ho justifica pel fet que s'ha pogut comprovar el "rebuig" de gran part de la població pels atacs al bestiar. Uns atacs, que per la popular, ho són també a tota una forma de vida i sostén econòmic de famílies de l'Aran i el Pallars. Tot i no estar a favor de més reintroduccions, per Xandri és "injustificable" la mort de l'os Cachou.

Vox creu que els ramaders pateixen "imposicions i normatives absurdes"

El candidat de Vox a Lleida, Toni López, ha renunciat a fer una entrevista presencial amb l'ACN i el partit ha enviat les respostes per escrit. Vox diu que els ramaders han estat víctimes d'imposicions, mesures i "normatives absurdes" que s'han decidit als despatxos de ciutats llunyanes al territori per "buròcrates que mai han trepitjat el Pirineu". La formació de la ultradreta es vol erigir com la veu del camp a Catalunya, com considera que ho estan fent a Andalusia, i vol evitar que les granges se sentin amenaçades i els ramaders assenyalats com "assassins i enemics de la naturalesa". Vox aposta per escoltar les necessitats del sector abans de prendre qualsevol decisió que els afecti.