CULTURA POPULAR I TRADICIONAL

Durro obre la temporada de falles al Pirineu

Senyalitzen els camins de les baixades per tal que els turistes els puguin recórrer amb llum de dia i conèixer així més detalls de la festa Patrimoni de la Humanitat

Falles Vall de Boí
photo_camera Uns joves participant a la baixada de falles/vallboi.cat

L'Alta Ribagorça espera uns 20.000 visitants durant els set caps de setmana de falles als 10 municipis que celebren aquesta tradició mil·lenària, Patrimoni de la Humanitat des del 2015. El president en funcions del Consell Comarcal, Josep Lluís Farrero, ha destacat el ''report'' econòmic que representen aquestes visites per al conjunt de la vall i per això ha apostat per conservar-lo. En aquest sentit, ha assenyalat que enguany estrenen senyalització dels camins que recorren les baixades de les falles, des del punt on es situa el 'faro', que és la foguera que s'encén a la muntanya per encendre les falles, fins als pobles on arriben els fallaires. Tot plegat perquè els turistes puguin conèixer amb més detall les característiques d'aquesta festa que arrenca el 15 de juny i s'allarga fins al 27 de juliol.

Pla curt on es poden veure algunes de les falles que es baixen als pobles de l'Alta Ribagor.....a, exposades a l'IEI, el 10 de juny de 2019. (Horitzontal)

Del conjunt de setze municipis catalans que tenen declarades les falles Patrimoni de la Humanitat, deu són de la comarca de l'Alta Ribagorça que celebra set caps de setmana de falles amb la participació d'unes 1.800 persones, que són les encarregades de baixar els troncs encesos de la muntanya.

Josep Lluís Farrero, ha destacat que des de la declaració com a Patrimoni de la Humanitat, l'1 de desembre de 2015, l'afluència de visitants a la festa de les falles ha anat augmentant any rere any. És per això que han hagut de fer canvis en alguns ''aspectes organitzatius'' com ara els aparcaments, ja que els municipis on es fan falles no en tenen prou. En aquest sentit, s'habilita transport per aquells visitants que han de deixar aparcat el seu vehicle a una distància gran. 

Les falles no només se celebren durant el dia que es baixen enceses de la muntanya sinó que es comencen a viure durant el procés d'elaboració a partir de les teies. A l'Alta Ribagorça hi ha nou tipus de falles diferents i aquests dies es poden observar en una exposició al mateix pati de l'IEI. Farrero ha explicat també que per fer més partícips els visitants de la festa s'ofereixen tallers de confecció de falles i visites combinades amb el Romànic de la vall i els punts on se situen els faros. Tot plegat, amb l'objectiu de ''posicionar el territori'' i donar-se a conèixer.

Falles 3

Durro obre les falles pirinenques

La primera baixada de la temporada de falles és la de Durro, amb la festa de Sant Quirc, a mitjans de juny. Per la nit de Sant Joan es baixen a Boí i a principi del mes de juliol es corren a Barruera, després a Erill la Vall i les darreres són a Taüll, a mitjans de juliol.

Abans de córrer les falles, s'hauran hagut de preparar els "faros", amb arbres drets en una zona alta i allunyada del poble que s’encendrà el dia de la baixada formant una gran foguera i des d’on baixaran tots els fallaires, fent cremar la seva falla per iniciar després el seu descens cap al poble.

Imprescindible dur una falla, que s’elabora amb anterioritat a la festa, amb fusta de pi que tingui teia, subjecta a un pal de freix o d'avellaner amb filferros i puntes a manera de torxa. 

La nit de la baixada de les falles es puja fins el "faro", en fer-se fosc. Abans de baixar el grup de fallaires berena al costat del faro, encara sense encendre.

En acabar i a l’hora prevista, s'encén el "faro" i tot seguit les falles, i es comença a baixar, caminant el primer tram pendent i seguidament es comença a córrer fins arribar al poble. Allí els músics toquen la tonada de les falles, es recorren els carrers i finalment es llancen en una foguera.

Els pobles de l'Alta Ribagorça on es baixen falles són Durro, que obre temporada el dissabte 15 de juny; Senet, el 22 de juny; Boí, Casós, el Pont de Suert i Vilaller, el 23 de juny; Barruera el 29 de juny; Erill la Vall el 6 de juliol; Taüll el 19 de juliol; i Llesp el 27 de juliol.

Pobles on se celebren falles

  • Festa de les falles de la Pobla de Segur. Cada 17 de juny, vigília de la festa major antiga en honor a la verge de Ribera.
  • Córrer falles a la Vall de Boí. La primera baixada és al poble de Durro, amb la festa de Sant Quirc. La nit de Sant Joan es baixen les falles de Boí. El següent cap de setmana es baixen a Barruera. Al principi del mes de juliol es corren falles a Erill la Vall i s'acaba amb la baixada de falles de Taüll, a mitjan juliol.
  • Baixada de falles a altres indrets de l'Alta Ribagorça. La nit de Sant Joan es baixen les falles de Senet, Vilaller, i el pont de Suert.
  • Alta Ribagorça aragonesa: Montanuy (Montanui), Aneto, Castanesa, Bonansa, Laspaúles (Les Paüls), i Villarrué (Vilarrué); també en la població benasquesa de Sahún (Saünc).
  • Falles d'Isil a la localitat d'Isil, a la Vall d'Àneu, a Alós, també a la Vall d'Àneu i a Alins (Vall Farrera), al Pallars Sobirà.
  • El Principat d'Andorra, on les falles es fan amb l'escorça del bedoll, també ha recuperat la festa i les baixades de falles, rodes de foc i fallaires per les muntanyes.