Dotze entitats ecologistes de Catalunya demanen que s’aturi la tala del bosc de La Feixa, a Ger

La Federació Ecologistes de Catalunya, associació que aglutina 12 entitats catalanes, demana l’aturada immediata de la tala del bosc de La Feixa, a Ger. Aquesta associació ha confirmat a VIURE ALS PIRINEUS que la setmana vinent es presentarà una denúncia davant la Fiscalia de Medi Ambient de Girona “sol·licitant mesures cautelars i l’aturada de la tala”, segons ha explicat el tècnic de defensa del territori de l’Associació Naturalistes de Girona, Raúl Domínguez.
70332196-6bd1-4a86-ab1b-e6c7b1ed9e33
photo_camera Imatge de la tala de Ger.

“Estem preparant la denúncia. Amb la informació recollida no ens consta que hi hagi cap estudi d’impacte ambiental, ni cap informe ni permís de la Secretaria de Medi Ambient que avali, justifiqui o autoritzi l’actuació que s’està fent al bosc comunal de Ger. Així, el més aviat possible, per evitar que el desastre ecològic que s’està cometent vagi en augment, adreçarem la demanda a la Fiscalia per tal que prengui mesures i faci parar l’activitat”, ha afirmat Domínguez. Pel tècnic, que parla en nom de les entitats ecologistes de la Federació, “es tracta d’una actuació que contravé les normatives de protecció de la fauna i flora i dels espais protegits”.

La tala de pi negre al bosc de La Feixa s’està fent des de primers d’octubre. L’àrea afectada es troba dins d’una zona d’especial protecció per a les aus (ZEPA) i Xarxa Natura 2000. Des de fa uns anys, la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Ger tenen instal·lats en aquest indret rètols informatius que alerten de la protecció d’aquesta àrea. Els tècnics recorden que el bosc de La Feixa “és un dels últims boscos madurs de pi negre de caràcter boreal als Pirineus Orientals, una relíquia botànica que allotja alguns dels darrers exemplars de gall fer de La Cerdanya”.

L’activitat de la tala ha sortit als mitjans de comunicació arran de les queixes expressades per veïns de La Cerdanya a través de les xarxes socials. Els veïns alertaven de la “presumpta il·legalitat” de la tala i del dany que s’estava causant a la fauna protegida, com ara el gall fer o el mussol pirinenc.

La Fundació World Nature va recollir la inquietud dels veïns. En la mateixa línia de les entitats ecologistes de la Federació, World Nature, lamenta l’activitat i en demana l’aturada.

Agricultura diu que l’informe de Medi Ambient “és favorable”

En les últimes hores, el departament d’Agricultura ha informat que “tècnics de biodiversitat del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC), ubicat a Solsona, han fet en els darrers dies una valoració de les tasques de tala d'arbres que s'estan duent a terme en un bosc de propietat municipal de Ger (Cerdanya)” i que “en el seu dia es va sol·licitar un informe a la secció de Biodiversitat i Medi Natural del Departament de Territori i Sostenibilitat sobre aquest projecte”. Sobre aquest últim extrem, un portaveu del departament d’Agricultura ha confirmat que l’informe de Medi Ambient “és favorable” i que l’activitat al bosc de La Feixa “es podia fer”. El departament ha decidit excloure una zona de l’àrea on s’està fent la tala "per precaució".

Un pla d’ordenació redactat en el 2009

Val a dir que en les últimes hores, també l’Ajuntament de Ger ha emès un comunicat en el qual diu que els tècnics consultats han destacat que “el tipus de tractament que s’hi està realitzant és l’adequat i millora l’estructura del bosc” i puntualitza que l’actuació que s’està realitzant en aquest punt del bosc de La Feixa “està contemplada al Projecte d’Ordenació redactat l’any 2009”.

La situació del gall fer

Segons ha destacat l’Associació de Naturalistes de Girona, “en la darrera dècada el gall fer ha patit una regressió de prop del 30% a tot el Pirineu català. Per comarques la situació més greu es troba a la comarca de la Cerdanya on la davallada d'exemplars ha estat del 71%, seguida de l'Alt Urgell, amb una davallada d'un 55%, i la Val d'Aran, de prop d'un 40%. En la resta de comarques, les reduccions són menors, entre el 10 i el 20% (Pallars Jussà, Pallars Sobirà, Ripollès), o presenten una situació de certa estabilitat (Alta Ribagorça i Berguedà). Els mascles censats no arriben als 400 exemplars a Catalunya. Els experts confien que les setmanes de confinament hagin ajudat a recuperar la fauna i allunyar-la del perill d'extinció”.

“En la darrera dècada el gall fer ha patit una regressió de prop del 30% a tot el Pirineu català. Per comarques la situació més greu es troba a la comarca de la Cerdanya on la davallada d'exemplars ha estat del 71%, seguida de l'Alt Urgell, amb una davallada d'un 55%, i la Val d'Aran, de prop d'un 40%. En la resta de comarques, les reduccions són menors, entre el 10 i el 20%"

Les entitats signants que demanen l’aturada immediata de la tala i la restauració dels danys provocats, així com un pla de mesures compensatòries, a càrrec de l'Ajuntament de Ger, per la millora de l'hàbitat del gall fer, són ANG (Associació de Naturalistes de Girona); ADENC (Associació per la Defensa i l’Estudi de la Natura); Bosc Verd – Col·lectiu Ecologista Bosc Verd; CEPA (Centre d’Ecologia i Projectes Alternatius); GEPEC (Grup d’Estudi i Protecció dels Ecosistemes Catalans); GEVEN (Grup Ecologista del Vendrell / B. Penedès); GDMNS (Grup per a la Defensa del Medi Natural de la Segarra);  GDT – Grup de Defensa del Ter; IAEDEN (Institució Alt Empordanesa per a l’Estudi i Defensa de la Natura); IPCENA (Institució de Ponent per la Conservació i l’Estudi de la Natura); LIMNOS – Associació de Defensa del Patrimoni Natural de Banyoles i Comarca i, Vall del Ges.NET – Plataforma antiincineradora de la Vall del Ges.