DONA

'Dones i muntanyes en moviment' ensenyarà a Sort les realitats de les dones ramaderes al Pirineu

L'exposició mostra els rostres de les ramaderes i parla de les seves maneres d'entendre i de viure el món com a dones pageses a l'alta muntanya al segle XXI.
Isabel Castanyer
photo_camera Isabel Castanyer/Dones Món Rural

L'exposició 'Dones i muntanyes en moviment' és el relat visual d'una recerca antropològica sobre les històries de les dones ramaderes al Pirineu actual. El Centre d'Art i Natura i la Càtedra d'Agroecologia i Sistemes Alimentaris de la Universitat de Vic utilitzarà diferents disciplines artístiques per mostrar les realitats d'unes dones que són el pal de paller d'una societat de ramaderes, pageses i artesanes d'alta muntanya. Guardianes d'antics coneixements aquestes dones teixeixen noves relacions i projecten innovacions socioeconòmiques tot adaptant-se a una muntanya en moviment. La mostra estarà a l'Arxiu Comarcal de Sort del 6 de desembre de 2019 al 5 de gener de 2020.

Cartell de la mostra 'Dones i muntanyes en moviment'. (vertical)

L'exposició mostra els rostres de les ramaderes i parla de les seves maneres d'entendre i de viure el món com a dones pageses a l'alta muntanya al segle XXI.

L'exposició està formada per les il·lustracions de les pallareses Vanesa Freixa, Cesca Gelabert i Rosa Vilalta i fotografies de David Tarrasón i el còmic de Martina Manyà amb guió de Federica Ravera. El comissari de l'exposició és Lluís Llobet, del Centre d'Art i Natura de Farrera.

Federica Ravera, impulsora del projecte, ha dit que "és un privilegi haver tingut l'oportunitat de caminar amb aquestes dones, treballar al seu costat al llarg de les estacions i escoltar-les davant del foc mentre m'explicaven com és el seu dia a dia".

Les fotografies van acompanyades de breus relats de les dones que amb el seu testimoni volen donar a conèixer el valor d'aquest ofici tan antic, els canvis que ha experimentat i el seu futur.

Federica Ravera ha explicat que "el còmic té com a protagonista ÀGATA, una investigadora de la universitat que recull aquests relats caminant amb les dones per les muntanyes, xerrant amb elles al voltant del foc, o compartint dies de treball al llarg de les estacions". El guió té com a referent reflexions que vénen de l'eco-feminisme i que es tradueixen en una intenció de la investigadora de construir qui té i d'on ve el coneixement.