La CUP fa una lectura crítica del procés participatiu impulsat per l'ajuntament de la Seu

Des de la CUP asseguren que fan una aposta de manera decidia per incidir en mecanismes de democràcia participativa que possibilitin que la política municipal la faci el poble i per al poble.

descarga
photo_camera Imatge dels pressupostos participatius.

"Precisament per això (diuen en un comunicat) som plenament conscients que iniciatives com la dels pressupostos participatius, a priori summament interessants, són molt complexes i per evitar que acabin pervertint-se s'han de desenvolupar a partir d'un treball sistemàtic previ i prolongat amb el teixit ciutadà. Segons la CUP, "a la Seu aquestes garanties no s'han respectat i hem vist com el procés de pressupostos participatius, nascut amb una clara vocació de política d'aparador amb fins electoralistes, ha anat mostrant les seves mancances al llarg de tot el seu desenvolupament fins a culminar amb una minsa participació que no ha arribat ni al 3% del total de ciutadans amb dret a dir-hi la seva".

"Ja de bon principi, la iniciativa s'iniciava amb una factura de 7000€ totalment desproporcionada pel contingut que ha desenvolupat, doncs a excepció del cost material, la resta de recursos eren propis de l'Ajuntament i en conseqüència no era necessari fer un dispendi superior al cost de més de la meitat de les propostes finalment posades a votació. A més, el procés naixia i s'ha desenvolupat amb gran opacitat", critiquen des de la CUP.

"Una presentació "tècnica" a l'inici ha estat tota la informació que han rebut els ciutadans. Més enllà d'això, no s'ha garantit una "fiscalització" ciutadana del procés ni tampoc s'ha facilitat que els ciutadans i les entitats proposants poguessin exposar i obrir a debat els perquès de les seves propostes. Tampoc ha estat millor el procediment de presentació i validació de propostes, que s'ha estructurat com una "carta als reis", on enlloc de posar els serveis tècnics com factor enriquidor i de suport a la ciutadania i entitats per dotar de sentit i fer viables les seves propostes, se'ls ha posat com a topall provocant que menys d'un 30% de les propostes entrades passessin a la fase de votació. Amb tot, la finalització del procés amb una participació més que anecdòtica evidència que la participació ciutadana no pot ser emprada de manera barroera i amb finalitats electoralistes, i que de cara a la nova legislatura és necessari obrir un debat serè, sencer i sincer sobre la participació ciutadana, que permeti, des de la corresponsabilitat amb la societat civil, el desplegament de mesures efectives de promoció de la democràcia participativa. En aquest sentit, la CUP aposta per treballar en l'elaboració d'un pla de participació transversal, que culmini en les modificacions oportunes en el ROM i en l'elaboració d'un reglament de participació ciutadana que posi sobre el paper els drets de les urgellenques i urgellencs a l'hora d'exercir el seu dret d'iniciativa política, participació i control de la gestió", conclou el comunicat de la formació.