La crisi del coronavirus fa aflorar la solidaritat entre la ciutadania

Els veïns de la comunitat xinesa de la Seu i del Pont de Suert han cedit mascaretes a l'hospital, des del Bisbat d'Urgell s'ha cedit l'edifici del Seminari per a fer un hospital de campanya, un grup de veïnes s'han organitzat per fer mascaretes de roba, a la Ribagorça una jove dissenyadora confecciona màscares de neoprè per als professionals, els pagesos col·laboren en tasques de desinfecció, veïns anònims porten pastissos als treballadors dels hospitals, i així centenars de mostres de solidaritat afloren cada dia entre la gent de l'Alt Pirineu. N'hem d'estar orgullosos!
Primer pla de les farmacèutiques del Pont de Suert amb les mascaretes que ha confeccionat la Mireia Vila. Imatge del 19 de març del 2020. (horitzontal)
photo_camera Les farmacèutiques del Pont de Suert amb les mascaretes de la Mireia Vila.

Mireia Villa és una veïna del Pont de Suert que té un taller i botiga de roba. Com molts altres negocis ha hagut de tancar pel coronavirus. Villa ha volgut aprofitar els seus coneixements de costura i la tela que té al taller per ajudar amb el que ella sap fer: cosir. Des del seu taller del Pont de Suert està cosint mascaretes de neoprè. Ja n'ha fet per als professionals del CAP, de la farmàcia o la residència d'avis, quan tot just aquest dissabte s'ha confirmat el primer cas de coronavirus a l'Alta Ribagorça.

Un grup de persones amb les mascaretes que els ha confeccionat la Mireia Villa de el Pont de Suert el 19 de març del 2020. (horitzontal)

La Mireia les confecciona de manera totalment altruista i les regala a la gent que ho necessita per la seva professió i remarca que aquesta és la seva manera d'ajudar.

La secció de patchwork de l'Associació de dones de Talarn també s'ha ofert per a confeccionar mascaretes de tela per tots aquells que ho necessitin.

En pocs dies, Villa ja ha fet gairebé un centenar de mascaretes. Les ha confeccionat amb teles de neoprè que es poden rentar i tornar a utilitzar. Les cus amb teles que ella mateixa ha dissenyat per confeccionar les peces de roba que crea al seu taller. És una tela molt acolorida que serveix també per "donar un toc de color a la situació que estem vivint", ha dit.

La veïna del Pont de Suert va donar a conèixer el seu oferiment de fer mascaretes a través de les xarxes socials i la repercussió a la seva iniciativa altruista "ha estat majúscula".

Entre les darreres comandes que li han arribat destaquen: 40 mascaretes per la Fundació Ilersis de Lleida que treballa per la integració social i educativa de persones amb discapacitats psíquiques o de col·lectius amb risc d'exclusió social i 30 per una empresa de transports que carrega aigua al Balneari de Caldes de Boi per distribuir-la per la comarca i tot el territori. Aquests transportistes s'han quedat sense mascaretes i els Mossos d'Esquadra no els deixen carregar l'aigua sinó és amb aquesta protecció. Serà Villa qui finalment els confeccionarà mascaretes de neoprè.

Pel que fa a les veïnes de Talarn han vist que elles saben cosir, saben fer patrons, tenen tela de patchwork i temps lliure i s'han ofert a fer mascaretes per tots aquells que ho necessitin. A la Seu, un grup de veïnes també s'han organitzat per a fer mascaretes i així moltes més iniciatives a tot l'Alt Pirineu.