MEDI AMBIENT

Els alcaldes del Pallars Jussà debatran la llei de l'Agència de Patrimoni Natural

PSC i UA demanen aturar la creació de l’Agència de Patrimoni Natural i Biodiversitat
Consell Alcaldes Pallars Jussà
photo_camera Consell d’Alcaldes i Alcaldesses del Jussà/CCPJ

El Conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Clavet participarà al Consell d’Alcaldes i Alcaldesses del Pallars Jussà que se celebrarà de forma telemàtica demà 28 de maig de 2020 a les 18:00h per tal d’abordar la Proposició de llei de creació de l'Agència de Patrimoni Naturali Biodiversitat que aquests dies s’està tramitant al Parlament de Catalunya. Jordi Navarra, alcalde de Sant Esteve de la Sarga, presidirà aquest òrgan format pels 14 alcaldes i alcaldesses.

Els grups del PSC i d’Unitat d’Aran a la Diputació de Lleida defensaran en el ple d’aquest dijous una moció per “aturar la creació de l’Agència de Patrimoni Natural i Biodiversitat, una iniciativa de diferents grups al Parlament però que ha creat discrepàncies i rebuig en bona part dels agents del territori”.

PSC i UA demanen aturar la creació de l’Agència de Patrimoni Natural i Biodiversitat

El portaveu del PSC a la Diputació de Lleida, Fèlix Larrosa, ha especificat que “no compartim el regim jurídic que proposen per dur a terme polítiques de protecció del territori, a més, la Proposició de Llei no marca garanties de control i fiscalització del que seria la nova Agència creada pel Govern per a la implantació de mesures amb l’objectiu de conservació del patrimoni natural”“Un objectiu lloable i que compartim però que posa en dubte com aquesta actuació podrà ser fiscalitzada pels mateixos agents del territori”, ha dit.

En aquest sentit, Larrosa ha afirmat que “exigim que quedi clar quin serà el retorn per part de l’Agència, sobretot pel que fa al seu principal àmbit d’actuació, que suposa el 73% de tot el territori de Catalunya”. A més, el portaveu socialista ha apuntat que “la participació del territori és insuficient i no queda clar qui serà el sistema de retorn al mateix, ni la relació amb la comunitat social i científica” i ha afegit que “tot apunta que, aquest nou ens, seguiria el model de l’ACA; un model que ha demostrat força deficiències”. Per tot plegat, Larrosa ha explicat que “ens fem partícips de les angoixes dels agents del territori – pobles, emd’s, organitzacions agràries i associacions forestals – i demanem que la Generalitat posi en marxa el diàleg, participació i consens amb tots els agents”. Finalment, Fèlix Larrosa ha recordat que “en els darrers 30 anys, la inversió al Pirineu ha suposat el 2,6% del total de la inversió de la Generalitat; si volem igualtat d’oportunitats en tots els aspectes cal comptar amb tots els agents del territori en projectes com aquest”.

En la mateixa línia, el portaveu d’Unitat d’Aran a la Diputació, Amador Marqués, ha apuntat que “la Proposició de Llei ha provocat una discordança evident en el territori; preveu crear un organisme que pretén substituir la política mediambiental de la Generalitat i en el que no se sap quin serà el paper dels ens locals”. En aquest sentit, ha dit, “estem a favor de la protecció del medi natural però la Generalitat no pot renunciar a fer aquestes polítiques que li són pròpies i en el cas de l’Aran, del Conselh Generau en coordinació amb el Govern”.

Finalment, el també diputat del PSC, Agustí Jiménez, ha lamentat que “els territoris i municipis afectats siguin els últims coneixedors d’aquesta proposta i la falta de consens. Per això creiem necessària i justa aquesta moció, que entenem de forma positiva i proactiva”.