JOVES DEL PIRINEU

Clàudia Bellera: “La Vall d’Àssua inspira les meves joies”

photo_camera Clàudia Bellera a la porta de casa seva, a Caregue, a la Vall d'Àssua/Feliu Sirvent

Clàudia Bellera capçalera

Fas unes joies úniques a 1.175 metres d’alçària. El Pirineu t’inspira? Molt, totalment. El Pallars, i la Vall d’Àssua sobretot, és el que més m’inspira. Les meves joies estan íntimament relacionades amb l’entorn que m’envolta. Treballo a partir d’animals, faig arracades amb el ganxo de pastor i l’ovella, que és molt representatiu del Pallars Sobirà i del Pirineu en general, i també tota mena de bestiar, flocs de neu…

Quan vas començar a dissenyar joies? Ja de ben petita, a partir d’un filferro en feia un anell o unes arracades (riu). La meva padrina Lola, que sempre ha estat una dona molt creativa, és qui des del primer dia m’ha animat a prendre aquest camí. El 2011 vaig baixar a Barcelona per formar-me a l’Escola Massana. Vaig estudiar el grau d’Art i Disseny i em vaig especialitzar en Arts Aplicades, que inclouen la ceràmica, el vidre, el tèxtil i la joieria.

És complicat viure del disseny al Pirineu? Bé, al principi penses que tot és molt complicat i que no te’n sortiràs. Després, quan vaig començar a fer alguna fira de proximitat, com ara la Fira de Tardor de Sort, em vaig anar animant, tot i les dificultats. Ha estat a partir del moment que he definit clarament el meu estil i he fet les peces que veritablement em representen, que el projecte ha arrencat amb molta força. Ara estic molt contenta.

I amb quins materials treballes? Treballo sobretot amb plata. També faig coses amb or, però sempre per encàrrec. L’or té un preu molt alt i no compensa tenir peces en estoc.

Fas encàrrecs personalitzats... Sí. Tinc tot un seguit de joies en estocatge, que les faig perquè agraden força i es venen molt bé, però després també faig creacions per encàrrec, peces totalment personalitzades. Al final, és la persona qui aporta valor a la joia. 

I et demanen coses concretes? Cada vegada més. Mira, hi ha clients que m’envien una foto del seu cavall, o bé d’una muntanya especial per a ells, o d’un paisatge... i els hi faig un anell personalitzat i únic o qualsevol altra peça.

Com comercialitzes les teves creacions? Estaria molt bé vendre les meves peces a través d’una botiga en línia, però crec que el meu producte és molt territorial i té molta sortida aquí mateix. Tinc cinc o sis botigues, repartides per diversos punts del Pirineu, que tenen les meves joies. També venc cada vegada més a través de les xarxes socials, especialment instagram, i els clients contacten directament amb mi. L’instagram és un gran aparador obert al món.

Quin és el perfil del teu client? És molt variat, és complicat definir-lo. Majoritàriament és un client autòcton, que viu aquí tot l’any o bé que n’és originari i que hi passa temporades. Però també hi ha altres perfils, per exemple faig una peça molt bonica que és un collaret amb el ganxo de pastor, que a les ramaderes de Catalunya els hi va encantar. És com un símbol i té molta acceptació.

A casa vostra, Casa Bellera de Caregue, també feu d’allotjament rural... Jo no m’hi dedico plenament, però ajudo els meus pares sempre que cal. Els meus pares també ofereixen el servei de taxi i quan han de sortir per alguna excursió, m’ocupo jo mateixa de la casa i els clients. Aquí tothom fa una mica de tot, el cert és que ells també m’ajuden a mi amb les fires.

Emprenedora al Pirineu…És complicat, però crec que al final els límits te’ls poses tu mateixa. Al principi també ho veia difícil, però després trobes solucions per a tot. Es tracta d’organitzar-se i planificar bé. Al principi baixava a Barcelona, a comprar plata i a fer altres gestions, un cop al mes; ara he trobat altres alternatives, que m’estalvien temps i despeses. Tot és organitzar-se.

Logo Generalitat Joves (web)