La Cerdanya recorda l'1-O amb una marxa pels col·legis electorals de la comarca on es va poder votar el referèndum

La Cerdanya ha culminat aquest dilluns la commemoració de l'1-O amb una marxa lenta per diversos municipis de la comarca, la qual tenia com a objectiu recórrer tots els espais que van acollir les votacions del referèndum d'ara fa un any.

Pla general del moment de l'arribada a l'Escola Alfons I de Puigcerdà dels vehicles que han participat en la marxa de commemoració de l'1-O a la Cerdanya, l'1 d'octubre de 2018 (Horitzontal).
photo_camera Un moment de la marxa celebrada aquest matí per commemorar el referèndum

L'acció ha començat a l'Ajuntament de Llívia amb un esmorzar popular, la lectura del manifest de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) i la col·locació d'una placa commemorativa. Des d'allà, una trentena de persones han sortit cap a d'altres localitats veïnes, seguint una rua encapçalada per un tractor i diversos ciclistes. En cadascuna de les parades del circuit han anat aplegant suports fins arribar a les portes de l'Escola Alfons I de Puigcerdà, on s'hi han aplegat unes 300 persones per escoltar la lectura d'un manifest i veure com s'instal·lava una placa en record de la jornada.

Després dels diversos actes commemoratius de l'1-O organitzats aquest diumenge en alguns municipis de la Cerdanya i coincidint amb la jornada en què ara fa un any es va celebrar el referèndum s'ha dut a terme aquest dilluns una marxa lenta per diferents localitats de la comarca. La voluntat ha estat la de recórrer els col·legis electorals que van acollir la votació i simbolitzar una "enllaçada" entre tots ells, segons ha explicat un dels membres de la Plataforma 1 d'octubre, Josep Ribot.

L'acció ha començat a primera hora del matí amb un esmorzar popular a les portes de l'Ajuntament de Llívia, on s'ha llegit un manifest de l'AMI pel qual els màxims representants municipals es comprometen a seguir el "mandat" de l'1 d'octubre, segons ha dit l'alcalde de la localitat cerdana, Elies Nova. Posteriorment, s'ha col·locat una placa commemorativa en una de les portes del consistori que va ser precintada abans de la jornada del referèndum de 2017 per evitar algú entrés al seu interior.

Poc després d'un quart de nou del matí, una trentena de persones han seguit des de l'inici el recorregut de la marxa reivindicativa, que estava encapçalada per un tractor i diversos ciclistes. La primera parada ha estat Puigcerdà, on s'han sumat més vehicles que després s'han dirigit cap a Alp i Das, fins gairebé arribar a la boca nord del Túnel del Cadí, a Riu de Cerdanya. Des d'allà, han continuat per Isòvol, Ger i Bolvir, fins acabar a les portes de l'Escola Alfons I de Puigcerdà, on s'ha llegit un manifest i s'ha instal·lat una placa commemorativa.

L'alcalde de Puigcerdà, Albert Piñeira, ha destacat que l'1-O va servir per "mostrar al món que Catalunya és un país pacífic" i ha explicat que des d'aquell moment "han passat moltes coses". En aquest sentit, ha recordat la posterior aplicació de l'article 155, a més dels "presos polítics, exiliats, persones processades i imputades i persones perseguides", ha afirmat l'alcalde. Per la seva banda, un dels membres de la Plataforma 1 d'octubre, Josep Ribot, ha dit que la commemoració d'aquest dilluns fa referència a una jornada en la qual es va "fer poble" i on la ciutadania es va sentir "com a peces necessàries del procés i de la defensa de la democràcia".

L'acte, que tenia un caire festiu i alhora reivindicatiu, ha finalitzat a l'estany de Puigcerdà, on les persones assistents han dinat de pícnic abans de sortir en autocar cap a la manifestació prevista a Barcelona.