Carles Gascón presentarà la seva tesi doctoral a l’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell

El proper divendres dia 12 de febrer, l’historiador Carles Gascón farà una presentació pública de la seva tesi doctoral La dissidència càtara i les seves bases socials a la Catalunya dels segles XII-XIV, presentada al Departament d’Història Medieval i Ciències i Tècniques Historiogràfiques de la UNED, a Madrid, el passat dia 15 de gener de 2016. L’acte tindrà lloc a l’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell.

Tesi doctoral Gascón
photo_camera La tesi doctoral de Carles Gascón.

En la seva presentació l’historiador urgellenc exposarà una visió de conjunt d’allò que va significar el pas dels dissidents anomenats bons homes pel territori català, les complicitats que hi van trobar, els territoris on van trobar un major ressò i la naturalesa de la seva organització de caire eclesiàstic, amb la vila de Castellbò i el castell de Josa com a referents clau en aquest sentit. Així mateix, també tractarà el tema dels orígens del Tribunal de la Inquisició i el seu paper en la repressió i l’erradicació definitiva, ja entrat el segle XIV, de la dissidència dels bons homes.

L’acte de presentació de la tesi de Carles Gascón és organitzat per l’Arxiu Comarcal del’Alt Urgell conjuntament amb l’Institut d’Estudis Comarcals de l’Alt Urgell, l’Ajuntament de la Seu d’Urgell, el Consell Comarcal de l’Alt Urgell i el Centre Associat de la UNED de la Seu d’Urgell. Participaran a l’acte Albert Batalla, Alcalde de la Seu d’Urgell, Jesús Fierro, President del Consell Comarcal de l’Alt Urgell, Julio Quílez, Director de l’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell, Lluís Obiols, President de l’Institut d’Estudis de l’Alt Urgell i Xavier Sopena, Director del Centre Associat de la UNED de la Seu d’Urgell.

Carles Gascón ha publicat, entre d'altres, els llibres Càtars al Pirineu català (Pagès, 2003),  La catedral saquejada (Salòria, 2015), Comarques oblidades (Salòria, 2010) i Cadí. 100 anys de cooperativa.