Butlletí Número 3

Premi a la innovació per al CAP de la Seu d’Urgell

Molt sovint els mitjans destaquem les notícies negatives dels hospitals, però quan n'hi ha de bones també les hem d'explicar. En aquest cas volem destacar que l’Equip d’Atenció Primària de la Seu d’Urgell va obtenir el segon premi a la Innovació amb la presentació a la III Jornada d’Iniciatives, Innovació i Recerca, celebrada a l’Aula Magna de la Facultat de Medicina de Lleida, el passat mes de novembre, del treball “Prevenció quaternària i projecte essencial, evitant pràctiques de poc valor” a càrrec de la Dra. Mercè Corbella

slider_video_casajuana.png_191393041
photo_camera La formació és fonamental en el món de la sanitat

Aquesta Jornada està organitzada per l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida, i la Gerència territorial de Lleida, Alt Pirineu i Aran i pretén fomentar la participació en recerca, innovació i desenvolupament, dels professionals de l’àmbit de la salut i de les Ciències Biomèdiques.

El projecte Essencial és una iniciativa del Departament de Salut nascuda a 2013, que promou la identificació de pràctiques mèdiques de poc valor, i evitar-ne la seva utilització. L’Equip d’Atenció Primària de La Seu d’Urgell va formar part de la prova pilot en que es mesuraven els indicadors d’aquest projecte i s’informava als professionals de la situació dels seus pacients.

A què ens referim quan parlem de “pràctiques mèdiques de poc valor”? Segons la medicina basada en l’evidència científica, determinades actuacions mèdiques habituals fins ara, s’han demostrat inútils i en ocasions fins i tot perjudicials per als pacients. La finalitat del Projecte Essencial és evitar aquestes actuacions, contribuint a la prevenció de les conseqüències negatives que se’n deriven per els pacients..

Algunes de les recomanacions del projecte Essencial son: evitar la prescripció de fàrmacs antiulcerosos en persones que prenen antiinflamatoris de manera puntual i no tenen cap problema gàstric; evitar l’ús de faixes per tractar o prevenir la lumbàlgia; no utilitzar antibiòtics per tractar infeccions viral o evitar l’ús continuat de fàrmacs per l’insomni en gent gran. Per fer front a aquest problema, és important educar adequadament a la població, que per desconeixement continua demanant “un protector d’estòmac per si de cas”, “ alguna pastilla que m’ajudi a dormir” o “un antibiòtic perquè el constipat no baixi al pit”, etc.

Podeu trobar tota la informació del projecte a la web: http://essencialsalut.gencat.cat/ca/inici/


 

Més a Salut
thumbnail-1
Salut

Veus el que beus?

Cartell_vacuna_grip-1
Butlletí número 1

Fem-li el salt a la grip