Una campanya d'excavacions al Parc Nacional d'Aigüestortes documenta nivells de població superiors a l'any 4800 aC

Al llarg dels diferents períodes s'aprecien els arranjaments, amb petites construccions, que es van fer per adaptar l'espai a un lloc de resguard, refugi i hàbitat

foto_3242008
photo_camera Aigüestortes i Estany de Sant Maurici.

La tercera campanya d'excavacions arqueològiques que s'ha fet aquest juliol a l'Abric d'Obagues de Ratera (Espot), al Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, ha pogut documentar nivells que la seva antiguitat possiblement és superior a l'any 4800 abans de la nostra era. Les excavacions s'han fet en una petita cavitat situada a 2.300 metres d'altitud i formada per una acumulació de grans blocs de granit. Al llarg dels diferents períodes documentats en campanyes anteriors s'aprecien els arranjaments, amb petites construccions, que es dugueren a terme per adequar aquest espai com a lloc de resguard, refugi i hàbitat i la seva ocupació. Fins ara els treballs havien permès documentar una extensa seqüència arqueològica a l'abric, amb ocupacions d'època contemporània, d'inicis de l'edat mitjana (s. VI-VII) i prehistòriques (amb diverses fases compreses entre el 530 i 2800 ANE).

Entre les restes localitzades en aquesta campanya d'excavacions hi destaquen nivells amb murs d'arranjament, fogars i abundant material, com ara ganivets de sílex, puntes de fletxa o restes de treball sobre matèries lítiques, material exogen al territori, algunes de les quals provinents de centenars de kilòmetres de distància.

A falta d'analítiques dels materials recuperats aquest jaciment aporta ja important informació al voltant de l'ocupació i l'explotació dels medis d'alta muntanya durant la prehistòria, especialment durant les èpoques que es coneixen com a neolític i edat del bronze i del ferro. Encara resten per realitzar les analítiques dels materials recuperats, com ara les anàlisis de carboni 14, les anàlisis del material lític, ceràmic o sedimentològic.

L'any 2016 una recerca liderada per la UAB va documentar i mapejar 344 vestigis arqueològics al Parc Nacional d'Aigüestortes, mitjançant tècniques de prospecció de la superfície. Els resultats van revelar un territori molt humanitzat, ocupat des de fa més de 10.000 anys, amb la majoria de registres per sobre dels 2.200 metres d'altitud.

Les excavacions a l'Abric d'Obagues de Ratera s'insereixen dins la recerca arqueològica que, de manera ininterrompuda des de l'any 2004, el Grup d'Arqueollogia d'Alta Muntanya duu a terme a l'interior del Parc Nacional. La campanya actual s'insereix dins de diversos projectes de recerca I+D així com de la participació del mateix Parc.

Les campanyes dels anys 2015 i 2016 van permetre documentar una àmplia seqüència d'ocupació de la cavitat que abasta més de 3.600 anys, des de mitjans del segon mil·lenni abans de la nostra era (ANE) fins al segle XX. Entre aquestes ocupacions de l'abric al llarg d'aquests centenars d'anys, és recurrent la construcció d'estructures per cobrir i arranjar l'espai interior de la balma, com sòcols o paravents de pedra tancats amb altres materials peribles, com podria ser la fusta, que serviren com a paret exterior de la petita balma.

L'excavació de l'Abric d'Obagues de Ratera l'ha realitzat el Grup d'Arqueologia d'Alta Muntanya de la UAB-CSIC. Després de tres anys de campanyes arqueològiques s'ha donat per finalitzada l'excavació del jaciment. Durant aquests tres anys s'ha aconseguit excavar la totalitat dels nivells arqueològics de l'abric amb uns resultats més que prometedors.