Imprimir

Cal Tomàs: més de 100 anys elaborant embotits artesanals i criant vedella de qualitat

Amèlia Campoy/Marcel·lí Pascual | 30 de abril de 2019

Cal Tomàs és una empresa familiar amb més de 100 anys d'història.
Cal Tomàs és una empresa familiar amb més de 100 anys d'història.

La Laura Gordó va estudiar Periodisme i el seu germà, el Miquel Gordó, va fer Econòmiques. Tots dos van anar a estudiar a fora però van decidir tornar a l’empresa familiar i continuar la feina començada pels besavis, avis i pares. El seu besavi, Miquel Gordó, va veure que a França venien carn i va obrir la primera carnisseria de la comarca. D’això ja en fa més de 100 anys i des de llavors tot ha canviat molt. Tot, menys una cosa: la manera d'elaborar l’embotit i la manera de criar els animals; amb respecte.

Avui Cal Tomàs és una empresa punta de llança en el sector agroalimentari pirinenc i català. Crien les seves pròpies vedelles i cultiven els farratges ecològics amb què els alimenten, fet que els permet mantenir una regularitat i una qualitat constant en la seva carn. L’objectiu sempre és la qualitat i això els ha permès créixer a poc a poc gràcies a la fidelitat dels seus clients i al reconeixement dels seus productes que es poden trobar en botigues especialitzades i ecològiques i en els millors restaurants del país. “No volem treballar amb grans superfícies comercials perquè la nostra carn i el nostre embotit té un valor afegit que el fa diferent", explica la Laura. "Fa poc més d'un any seleccionem i criem les millors vaques ecològiques de la nostra explotació, un producte diferencial al nostre país", afegeix.

_DSF2158

Les dues línies de productes principals de l’empresa són la vedella ecològica (que crien ells mateixos en prats de La Pobla de Segur i en pastures a 1.600 metres d’altura, entre el Pallars Sobirà i l’Alt Urgell, sense pesticides ni adobs químics), i el porc que el compren a productors de confiança però ja estan construint la seva pròpia granja també de porc. A més, ofereixen corder i pollastre als seus clients, seleccionant els millors corders xisqueta de la zona, la raça autòctona del Pallars i l’Alta Ribagorça, i pollastres ecològics que creixen a l’aire lliure en boscos de roure i alzina.

“Elaborem carns de primera, respectem els processos de cocció i curació, i embotim en tripa natural. Som fidels a una manera de treballar i de fer”, diu la Laura. Ella i el seu germà han donat continuïtat a un procés de modernització de l’empresa que ja van començar els seus pares, l’Eugènia i el Tomàs. A partir d’una matèria primera de qualitat i d’un procés d’elaboració seguint receptes tradicionals, han incorporat la tecnologia en els mètodes de treball, han reforçat la imatge de marca, la venta per internet i ja fa tres anys que exporten a l'estranger.

I quan a la Laura li preguntem pel secret de l’èxit de Cal Tomàs i pels nombrosos premis nacionals e internacionals que han rebut, ens ho resumeix així: “treballar molt, tenir passió per aquesta feina i fer les coses com s’han fet sempre.De manera natural, seguint les receptes de la zona i amb matèries primeres de qualitat.”

Puede ver este artículo en la siguitente dirección /articulo/pallars-jussa/cal-tomas-mes-100-anys-elaborant-embotits-artesanals-i-criant-vedella-qualitat/20190430122642014133.html


© 2020 Viure als Pirineus

Av. Passeig del Parc. 26 25700 La Seu d'Urgell 973 989162  [email protected]