MEDI AMBIENT

Boumort suma més de 60 exemplars de voltor negre

Aquesta primavera han criat 14 parelles a aquesta zona pallaresa
Parella de voltor al Pirineu de Lleida. (horitzontal)
photo_camera Parella de voltor a la zona de Boumort/Gerard Plana

La Serra de Boumort, al Pallars Jussà, suma més de 60 exemplars de voltor, una espècie reintroduida l'any 2007 al Pirineu. A aquesta zona la primavera es presenta molt esperançadora, ja que hi han criat 14 parelles, 12 de les quals continuen covant el seu ou. Des de l'entitat Trenca confien que aviat puguin celebrar un número molt esperançador de naixements d'aquesta espècie vulnerable. Des que va començar la reintroducció del voltor negre el 2007 als Pirineus ja han tirat endavant 34 polls a la colònia. Aquesta zona és l'únic lloc on nidifiquen les quatre espècies de voltor d'Europa: el trencalòs, l'aufrany, el voltor comú i el negre.

Els voltors negres posen un sol ou per any, i la incubació dura uns 56 dies de mitjana, el que significa que a mitjans d'abril haurien de començar a veure la llum els primers polls de la temporada al Pirineu. Quan les circumstàncies sanitàries ho permetin, l'equip de Trenca reprendrà les tasques de camp per confirmar els naixements i buscar la resta de parelles de voltors negres (queden quatre per localitzar), per la qual cosa la xifra final de nius pot ser encara major.

"Són notícies esperançadores per a la consolidació de la població de voltor negre pirinenca" ha explicat el coordinador científic de Trenca, Marc Gálvez. Trenca realitza el seguiment de la colònia de voltor negre als Pirineus al costat de la guarderia de la Reserva Nacional de Caça del Boumort i altres entitats com Naturaleza Rural i Grefa. Les tasques de conservació de l'espècie compten amb suport de la Generalitat de Catalunya, l'Obra Social La Caixa i Endesa.