Botigues de poble, un tresor en dies de confinament

Per als petits pobles de l’Alt Pirineu mantenir una botiga de queviures oberta és tot un privilegi, ja que cada cop en queden menys. Aquests dies, la importància d’aquest comerç de proximitat en pobles allunyats dels grans nuclis de població es fa encara més evident. La pandèmia de la Covid-19 ha fet que accions tan quotidianes com anar a comprar es converteixin en activitats de cert risc per a la població més vulnerable, especialment en grans supermercats o en botigues on hi ha una gran afluència de compradors.
CasaFonso
photo_camera Casa Fonso, a la Torre de Capdella.

És en aquest context on les petites botigues de poble, que ofereixen un servei molt més personalitzat i que eviten desplaçaments a nuclis de població més grans, estan realitzant una tasca d’un gran valor social. Comandes prèvies per telèfon o WhatSapp per evitar estar el màxim temps a la botiga o entrega a domicili per a la gent amb mobilitat reduïda són alguns dels serveis extres que ofereixen aquests dies molts dels petits comerços de l’Alt Pirineu.

FarmaciaEsterri

És el cas de Cal Reus de Ger, on la seva propietària, la Míriam Bort, explica que “hem aconseguit que molta gent ens faci la comanda per WhatSapp, de manera que els hi podem preparar prèviament i quan la vénen a recollir no s’estan tanta estona a la botiga, on només poden haver-hi dos clients a la vegada”. En el seu cas, ja tenien una clientela fidel, formada per gent del poble i segons residents, i aquests dies l’han mantingut. El que sí que han notat és que la gent “fa compres més grans i en comptes de venir cada dia ve un parell de cops per setmana”. En relació amb els segons residents, Bort admet que n’hi ha uns quants que s’han quedat al poble a fer el confinament, però remarca que “es comporten molt bé i no els veus pel carrer”.

CalReus (2)

Encara a Cerdanya, a Bor, en Lluís Matia, del Colmado Matia, explica que en el seu cas sí que han notat un increment de la clientela, ja que hi ha gent que abans del confinament potser anava a comprar més als supermercats de les poblacions grans de la comarca i ara prefereix fer la compra sense moure’s del poble. “Ara la gent ve més i fan compres més grans que abans”, assegura. En el seu cas, han hagut d’adaptar l’horari i, tot i que el dissabte segueixen obrint tot el dia, entre setmana només ho fan els matins. “Els primers dies obríem també les tardes d’entre setmana, però no venia ningú”, afegeix.

A Cal Boixet de Peramola, a l’Alt Urgell, també han notat que ara els visita més gent del poble que abans potser no tenien tant costum d’anar-hi a comprar. La Pepi Torrescassana explica que “la gent recorre més a nosaltres perquè no es volen moure tant. Aquests dies tinc sort, perquè estic venent més que de costum”. A la botiga també han notat que la gent fa compres més grans per evitar sortir cada dia. Pel que fa a la gent gran o amb mobilitat reduïda, explica que “ens truquen per telèfon, ens diuen el que necessiten i nosaltres els ho portem a casa”.

FornEsterri

Antema1

Un servei a domicili que també fan, quan convé, a Ca d’Antema de la Plana de Mont-ros, al Pallars Jussà. En aquesta botiga del cor de la Vall Fosca estan especialitzats en la carn i l’embotit, tot d’elaboració pròpia, i asseguren que la gent del poble i dels nuclis del voltant sempre els n’han comprat. Ara, però, la seva propietària, la Dolors Toló, explica que la gent no els visita només per aquests productes sinó que aprofiten per fer compres una mica més grans. “Compren una mica de tot i així s’estalvien baixar als supermercats de la Pobla de Segur o a Tremp”, explica. Moltes comandes, afegeix, els les fan per telèfon i després només passen per la botiga a recollir-la, o esperen que els la portin a casa, en el cas de la gent amb menys possibilitat de moure’s. A la botiga i a l’obrador, òbviament, tots els treballadors van amb guants i mascareta, però la Dolors lamenta que “estem una mica desemparats, tenim problemes per trobar guants i mascaretes i sort en tenim que alguns veïns ens en van portant”.

Antema2

Una mica més al nord de la vall, a la Torre de Capdella hi ha Casa Fonso. Allà, la seva mestressa, la Nati Fayos, explica que “la gent del poble i els segons residents ja venien, sobretot a comprar-nos la carn, que és d’elaboració pròpia”. Ara, com a la resta de botigues amb qui hem parlat, la realitat és que la gent de la part alta de la vall hi acaba recorrent per comprar una mica de tot. Fayos explica que aquests dies encara tenen alguns clients de segona residència que s’han quedat a la Vall Fosca a fer el confinament, però deixa clar que “és d’agrair que vinguin a comprar a la botiga del poble”.

CasaFonso

A Taüll, a l’Alta Ribagorça, l’única botiga de comestibles és el Supermercat Xep. En el seu cas, aquests dies han optat per concentrar les vendes un sol dia de la setmana, els dissabtes, i vendre només sota comanda. La seva propietària, la Lourdes Farré, explica que “fins fa uns dies obríem cada dia només una hora, però hem vist que és més pràctic obrir el dia que ens pugen la comanda de verdures, la carn i el pa. Així, la gent ens envia la seva comanda per whatsapp i la vénen a buscar els dissabtes, que obrim a les 11 i tanquem quan ja ha passat tothom”. En el seu cas, serveixen les comandes des d’una taula a la porta o a través d’una petita finestra, per tal que la gent no hagi d’entrar a la botiga. Igual que en altres casos, també han notat que ara tenen més clients que abans no els compraven a ells o que els feien compres més petites.

SuperEsterri

En relació amb aquest fenomen, la Nati Fayos remarca que “ara els clients ens reconeixen la feina que estem fent aquests dies complicats, però un cop hagi passat tot això estaria bé que seguissin venint. Molts se’n recordaran de nosaltres, però si la gent no continua consumint aquí, molts no podrem aguantar”.

FarmaciaRialp