LLIBRES

La Biblioteca de Sant Agustí es queda petita en la presentació de "La lluita per la República", d'Amadeu Gallart

La presentació de “La lluita per la República a la Seu, a l'Alt Pirineu i a Andorra. La figura de l’Enric Canturri 1931-1939”, va adoptar el format de tertúlia, dirigida per l'escriptor Joan Obiols, i va comptar amb les aportacions de Sol Gasch i Miquel Puertas, així com un torn d'intervencions del públic.

Presentació llibre Amadeu Gallart bis 2
photo_camera Presentació del llibre d'Amadeu Gallart a la Biblioteca de Sant Agustí/Ràdio Seu

La Biblioteca de Sant Agustí de la Seu d'Urgell es va quedar petita, aquest divendres 3 de gener, en la presentació del llibre d'Amadeu Gallart “La lluita per la República a la Seu, a l'Alt Pirineu i a Andorra. La figura de l’Enric Canturri 1931-1939”. La presentació va adoptar el format d'una tertúlia, dirigida per l'escriptor Joan Obiols i va comptar amb les aportacions personals de Sol Gasch, de Miquel Puertas i del mateix autor, així com un torn d'intervencions per part del públic assistent. 

Presentació llibre Amadeu Gallart 2

(Imatge del públic assistent a la presentació/Foto: Biblioteca de Sant Agustí)

Sol Gasch, historiadora i companya de partit de Gallart, va dir, en una intervenció,emotiva i rigorosa alhora, que aquest era un "llibre necessari" i que Amadeu Gallart havia tingut el gran encert d'escriure'l amb "objectivitat i respecte" envers tots els protagonistes d'aquells anys intensos i difícils de la nostra història. Gasch va ser molt crítica amb l'anticlericalisme insultant de molts dels protagonistes republicans i també amb veïns i veïnes de la Seu que van esdevenir col·laboradors necessaris dels assassinats materialitzats per membres de la FAI.

Sol Gasch va ser molt crítica amb l'anticlericalisme insultant de molts dels protagonistes republicans i també amb veïns de la Seu que van esdevenir col·laboradors necessaris dels assassinats materialitzats per membres de la FAI.

Miquel Puertas, amic personal de l'autor des de la infància, va fer una síntesi del moment històric que recull Gallart en el seu llibre i va posar especial èmfasi en els clamorosos silencis que la seva generació havia obtingut sobre els anys de la guerra i la postguerra per part dels seus progenitors i la família. Puertas va recordar que el seu padrí havia estat assassinat per membres dels Comitès Antifeixistes.

Javier Galindo, notari jubilat i historiador local, intervenint des del públic, va voler felicitar l'autor per la publicació del llibre i també, des d'una visió ideològica diferent de la de Gallart, manifestar el seu desacord "objectiu" amb alguns fets explicats, que segons ell "no es corresponen amb la realitat del que va passar".

A l'acte van ser-hi presents també tots els alcaldes de l'època democràtica a la Seu d'Urgell, Amadeu Gallart, Joan Ganyet, Jordi Ausàs, Albert Batalla i l'actual Jordi Fàbrega.

Amadeu Gallart presentació 2

(Foto: Josep Maria Malé)

Amadeu Gallart va explicar que el seu llibre comença pel gran esclat republicà, la proclamació com a alcalde d'Enric Canturri, els fets d’Octubre del 1934, la guerra i el gran desballestament que va suposar. També va parlar del que passava amb qüestions com l’ensenyament, la dona, les pràctiques religioses i el paper omnipresent de les autoritats eclesiàstiques i de com es veien, des de la Seu d'Urgell, tots els  canvis que es produïen a Andorra, l'empresa hidroelèctrica FHASA, els gendarmes francesos, el Bisbe Justí Guitart com a copríncep.

Amadeu Gallart va dir que a l'hora de confeccionar el seu llibre, havia tingut la sort de disposar d’unes bones col·leccions de revistes, que havia fet una bona revisió del que s’ha escrit fins al moment i dels materials existents a l’arxiu comarcal de l’’Alt Urgell. Gallart va dir que amb el seu llibre "intento aportar una visió raonada, i espero que raonable, de moments crítics que van deixar marcat per sempre el futur d’aquesta petita part del món"-

El perfil

Amadeu Gallart, és economista i llicenciat en història contemporània per la Universitat de Barcelona. Ha treballat com a gestor administratiu i com a col·laborador del negoci familiar de vins i licors. Va ser alcalde de la Seu de 1979 al 1983. Ara dedica bona part del seu temps a llegir i a escriure sobre la nostra història local.