RECONEIXEMENTS

Un any sense Elvira Farràs, l'Elvireta

El mes passat va fer un any de la mort d'Elvira Farràs i Muntó, l'Elvireta. És un bon moment per reconèixer la seva trajectòria pedagògica, cultural i cívica i posar el seu nom a un equipament educatiu i cultural de la ciutat.
Elvira Farràs Muntó 3 (3)
photo_camera Elvira Farràs el 2005, quan va rebre la Medalla d'Or de la Seu d'Urgell/Ajuntament de la Seu d'Urgell

El 12 de juny passat va fer un any de la mort d'Elvira Farràs i Muntól'Elvireta. Un any sense la presència física d'una persona molt estimada i valorada pel conjunt de la ciutadania, que ha deixat un forta petjada a la Seu d'Urgell. A la seva categoria humana, cal sumar-hi una reconeguda trajectòria pedagògica, cultural i cívica. Ara, un cop constituït el nou Ajuntament, és un bon moment per propiciar l'acord dels grups municipals i de les entitats i associacions i acordar posar el nom d'Elvira Farràs i Muntó a un equipament educatiu i cultural de la Seu d'Urgell.

Una vida dedicada a la pedagogia i la cultura

Elvira Farràs Muntó, va néixer a la Seu d'Urgell el dia 8 de març de 1923, a la mateixa casa del carrer dels Estudis, cantonada amb el carrer Major on ha viscut tota la seva vida. Era l'única filla d'una família molt arrelada a la Seu i a Castellciutat. Va cursar els estudis de Batxillerat al recent estrenat Institut de la Seu. Acabada aquesta formació es trasllada a Barcelona per estudiar la carrera de Filosofia i Lletres a la Universitat de Barcelona i posteriorment a Madrid, on es va llicenciar en Pedagogia. Va ser la primera catalana en obtenir aquesta llicenciatura. Guanya, a Madrid, les oposicions en l'especialitat de Geografia i Història, assignatura que impartirà durant tota la seva carrera docent a l'Institut de la Seu, actualment "Institut Joan Brudieu".

Elvira Farràs

Durant la seva etapa com a professora de l'Institut participà activament en la vida cultural del Centre. Molt intensa ha estat també la seva dedicació a la vida artística, cultural i social de la ciutat, participant en nombrosos projectes: organitzant, la processó de Divendres Sant, divulgant el patrimoni cultural a través de les seves visites guiades al Centre Històric, col·laborant als porgrames de la Festa Major, als de Sant Sebastià, dissenyant corbates del Ball Cerdà i vestuari de la Processó del Divendres Sant, batejant els gegants de la Seu, formant part de diversos jurats. Elvira Farràs, també va formar part del desaparegut Patronat d'Estudis Medievals Urgellencs i de Música de l'Ajuntament de la Seu.

Elvira Farràs Muntó va rebre nombrosos reconeixements institucionals, entre altres la Medalla Francesc Macià, concedida per la Generalitat de Catalunya, la Medalla d'Or de la ciutat, concedida per l'Ajuntament de la Seu el 2005, que també va voler reconèixer la seva tasca, dedicant-li una exposició commemorativa sobre el Ball cerdà i els seus dissenys de corbates.