CULTURA POPULAR I TRADICIONAL

Un any més el foc purificador ha baixat de la muntanya pirinenca

Un any més el foc purificador ha baixat de la muntanya per un bon grapat de valents i valentes per donar la benvinguda a l'estiu i portar l'alegria als pobles de l'Alt Pirineu.

Falles Alins 2019
photo_camera Falles d'Alins 2019/PNAP

Un any més el foc purificador ha baixat de la muntanya pirinenca per un bon grapat de valents i valentes per donar la benvinguda a l'estiu i portar l'alegria als pobles pallaresos d'Alins i Isil i a molts altres indrets de l'Alt Pirineu. La festa de les falles, que se celebra en seixanta-tres pobles de l'Alt Pirineu i Pre-Pirineus (34 de França, 17 de Catalunya, 9 d’Aragó i 3 d’Andorra) va ser declarada Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO.

Les Falles, patrimoni immaterial de la Humanitat

El costum de córrer o baixar falles, una espècie de cursa pel bosc que els fallaires fan amb grans troncs encesos, és comú en diferents poblacions de l'Alt Pirineu, sobretot a l’Alta Ribagorça, Pallars Jussà i Pallars Sobirà. Hi ha moltes formes de falles diferents: poden ser d’una sola peça (les anomenades rentines) o de diverses peces de fusta de pi aguantades amb filferro i amb un mànec de freixe o d’avellaner. La baixada comença en un indret elevat d'una muntanya propera al poble, on els fallaires encenen les seves falles. El trajecte, que és guiat pel fadrí major o cap de colla, transcorre primer per l'interior del bosc i després pels carrers del poble, finalitzant en una plaça, on els espera tothom i on s'encén una foguera feta amb les falles. La festa continua tota la nit amb música i ball fins ben entrada la matinada.

El president Torra a Isil

Aquest diumenge el President de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, va visitar privadament l’església de Sant Víctor de Seurí (Pallars Sobirà), camí de participar en les festes de les Falles de Sant Joan d’Isil. En no poder-hi ser present l’Arquebisbe Vives, que celebrava la solemnitat del Corpus a la Catedral, va enviar-hi per acollir-lo Mons. Josep M. Mauri, Vicari general i Director del Museu Diocesà, que li va mostrar la decoració interior del temple realitzada per Santi Moix i inaugurada a la tardor passada amb la Consellera de Cultura, Laura Borràs.

Torra Gilabert 2

De la bellesa de la terra a la bellesa infinita, agrada dir a Mn. Mauri en presentar els murals de l’artista internacional Santi Moix, que decoren tota l’església inicialment romànica i posteriorment arranjada al segle XVIII. La intervenció pictòrica de l'artista Santi Moix es basa en quatre pilars: la natura com a element de la cosmogonia religiosa, els colors, la gent de la Vall i l'espai de recolliment, meditació i pregària.