PATRIMONI

Les antigues escoles de Vilanova de Banat i el molí d’oli de Fígols, nous béns culturals d’interès local

Actualment ja són més de 160 els elements patrimonials de la comarca declarats com a BCIL

Escola Vilanova de Banat
photo_camera Les antigues escoles de Vilanova de Banat/CCAU

En el darrer Ple del Consell Comarcal de l’Alt Urgell, celebrat el passat 11 d’abril, va ser acordada la declaració de les antigues escoles de Vilanova de Banat i del molí d’oli de Fígols en la categoria de protecció de bé cultural d’interès local. L’acord, que culmina dos expedients incoats a instàncies dels ajuntaments d’Alàs i Cerc i de Fígols i Alinyà, respectivament, implica la inscripció d’aquests dos immobles en el Catàleg del Patrimoni Cultural Català.

Les antigues escoles de Vilanova de Banat, en funcionament com a equipament educatiu fins a finals de la dècada de 1960 i actualment centre cívic d’aquesta població del municipi d’Alàs i Cerc, són un bon exemple d’arquitectura escolar d’àmbit rural, d’orígens força antics en aquest cas, ja que una part de l’edifici data del segle XVII. El conjunt té la particularitat d’acollir, en una ampliació de finals del segle XIX, el safareig públic de la població, integrat a sota de la primera planta del conjunt, que l’aixoplugava i permetia que pogués ser utilitzat amb independència de les condicions meteorològiques.

Molí d'Oli de Fígols

El molí d’oli de Fígols, per la seva banda, és l’únic testimoni íntegre de la producció d’oli d’oliva a la comarca de l’Alt Urgell, una activitat que, malgrat que aparentment no sembla pròpia d’una comarca de muntanya, tingué un cert desenvolupament a l’Alt Urgell fins ben entrat el segle XX. A més, el cas del molí d’oli de Fígols té la particularitat que conserva bona part de la maquinària destinada a aquesta producció, així com el fet que fou construït per una cooperativa a la qual es vincularen bona part dels productors de Fígols, per evitar el monopoli dels propietaris principals.

L’article 17 de la Llei 9/1993, de Patrimoni Cultural Català atorga als consells comarcals la competència de catalogació de béns culturals d’interès local en aquells municipis inferiors a 5.000 habitants que, en el cas de l’Alt Urgell, implica la totalitat de municipis a excepció de la Seu d’Urgell. Actualment hi ha declarats a la comarca 161 béns culturals d’interès local. Es poden consultar en aquest enllaç: http://www.alturgell.cat/bens-culturals-interes-local