JOVES DEL PIRINEU

Àlvar Ordóñez: “La decisió de tornar a l'Aran va ser complicada, però era una oportunitat que no podia refusar”

Àlvar Ordóñez Capçalera

Marc Ordóñez Vinyeta
photo_camera Àlvar Ordóñez, als estudis de Catalunya Ràdio a Vielha/Feliu Sirvent

Quan vas decidir que volies ser periodista? De petit ja volia ser comunicador, tot i que al principi la meva il·lusió era ser comunicador esportiu.

Comunicador? La clau del comunicador és la de voler transmetre i donar a conèixer la realitat de les persones, però no únicament anant al lloc dels fets on passen, sinó també expressant-la davant de molta més gent. Comunicador també és saber mostrar la realitat que aquella persona t'ha traslladat, de la manera més realista i objectiva que puguis.

Tot i la teva joventut, tens un bon bagatge professional... Porto treballant des del 2012, quan vaig fer les pràctiques. Al llarg d'aquests anys he estat a la cadena SER, he passat per Gol TV, i després quatre anys treballant i aprenent a Lleida TV, concretament a Aran TV. I ara, en aquest projecte de Catalunya Ràdio, on ja porto un any i mig.

On s'aprèn realment aquest ofici? Al carrer. A la universitat, malauradament, només et donen els fonaments. No és fins que surts al carrer i et baralles contra la gent i comences a experimentar, que no saps el que és realment aquesta professió. El més maco de la professió està fora, no pas a dins.

Després de passar per la televisió, com veus la ràdio? A la ràdio tot és com més íntim, és més el teu espai. És un món amb un contacte més personal, molt atractiu, on et trobes molt a gust. La ràdio intimida més i alhora menys que la televisió: més, perquè t'escolta molta gent en aquell moment; menys, perquè saps que no t'està filmant cap càmera.

S'han complert 30 anys d'emissions de Catalunya Ràdio en aranès... S'ha fet feina i cal continuar fent-ne més. La Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) vol primar la força de l'aranès dins dels mitjans públics i per això, fa una mica més d'un any, vam iniciar aquest projecte que es diu 'Eth maitin d'Aran', un infomagazín aranès, en desconnexió per a la Vall d'Aran. Es tracta d'una aposta contundent que ha estat molt ben rebuda pels veïns de l'Aran. Catalunya Ràdio i Catalunya Informació reforcen així el seu compromís de projecció de l'occità-aranès.

El teu programa contribueix a la normalització? Fer ràdio en aranès, de qualitat i de proximitat, és fonamental per a l'ús social de la llengua i per explicar la nostra realitat. La gent agraeix molt saber el que està passant a casa seva i a les seves institucions, però també conèixer, per exemple, que 'Er Institut d'Estudi Aranesi' està traient un diccionari, o bé que el 'V premi Robèrt Lafont' ha estat concedit a Georg Kremnitz per la seva defensa i projecció de la llengua occitana. 

Sempre has volgut tirar endavant el teu projecte professional a l'Aran? Quan et trobes en unes circumstàncies i has de replantejar-te la vida, cal prendre decisions. La decisió de tornar a l'Aran i treballar a la ràdio va ser personalment difícil i molt meditada, però era una oportunitat que no podia refusar.

Cal que els joves aranesos es quedin a viure i a treballar a la Vall... A la Vall d'Aran tenim oportunitats per als joves aranesos i no aranesos. A l'Aran hi ha talent i si els joves decidissin tornar, després d'estudiar les seves carreres, no tindrien cap problema. Per què no volen els aranesos tornar a casa? A Barcelona encara hi ha més i millors oportunitats i crec que des de la Vall d'Aran no s'està treballant el suficient per a poder atreure els joves. Des de les institucions caldria fer més perquè els nostres joves tornin.

Logo Generalitat Joves (web)