LES NOSTRES ENTITATS (1)

Associació Cultural dels Raiers de la Noguera Pallaresa de la Pobla de Segur i el Pont de Claverol

És una associació cultural sense ànim de lucre que intenta recuperar un patrimoni cultural i històric que romandria perdut si no s’hagués engegat aquest projecte als voltants de 1978. Uns anys abans, el 1972, es va fer una baixada de raiers rememorativa i commemorativa amb els pocs raiers vius de la Pobla de Segur i el Pont de Claverol que encara recordaven com muntar els rais amb les redortes.
 

Raiers la Pobla

Associació Cultural dels Raiers de la Noguera Pallaresa de la Pobla de Segur i el Pont de Claverol

És una associació cultural sense ànim de lucre que intenta recuperar un patrimoni cultural i històric que romandria perdut si no s’hagués engegat aquest projecte als voltants de 1978. Uns anys abans, el 1972, es va fer una baixada de raiers rememorativa i commemorativa amb els pocs raiers vius de la Pobla de Segur i el Pont de Claverol que encara recordaven com muntar els rais amb les redortes, fet que deixaren de banda cap a finals dels anys trenta del segle passat, tot i que es va fer algun transport de fusta pel nostre Noguera Pallaresa la dècada posterior.

Com a Associació Cultural dels Raiers de la Noguera Pallaresa existieix des del 1979, quan un grup de persones de la Pobla de Segur es varen involucrar en la recuperació de la memòria històrica de la que n’eren receptors: l’ofici de raier al Pirineu català.

L’interès  d’aquell grup de gent com l’Àngel Portet, actual President de l’Associació Internacional de Raiers, en Pere Dalmau o en Ramon Boixareu, i d’altres persones de la Pobla de Segur i del Pont de Claverol descendents o no de raiers de la contrada, fa possible que avui en dia tinguem viu el record de l’antic ofici de raier que durant segles es va dur a terme pels nostres rius catalans, en especial pel nostre Noguera Pallaresa. La nostra associació podem dir que ha recuperat aquell record mantenint-lo viu any rere any des del 1979 gràcies a l’esforç de totes les persones que fan possible la Diada dels Raiers de la Noguera Pallaresa, que se celebra cada primer cap de setmana de juliol a La Pobla de Segur i al Pont de Claverol.

Durant el diumenge de la Diada dels Raiers baixen com anys i anys enrere els rais pel riu Noguera Pallaresa, i aquest és un dels objectius més grans de l’Associació Cultural dels Raiers de la Noguera Pallaresa. D’altra banda com a associació cultural intentem promoure,  tot rememorant aquest tret característic,  la cultura catalana mitjançant el Museu dels Raiers del Pont de Claverol,  i diferents activitats durant l’any com trobades internacionals de raiers des del 1986 que se celebren cada dos anys i les assemblees internacionals que també se celebren cada dos anys intercalades les primeres amb les segones. També s’han dut a terme durant els més de trenta anys d’associació baixades de rais per altres rius que no fossin la Noguera Pallaresa, com la baixada fins Amposta en el primer rai Pirineu –Mediterrània  que portà als nostres raiers  pel Noguera Pallaresa de cap al riu Segre i pel tram baix de  l’Ebre l’any 1993. Altrament intentem mantenir vincles amb altres associacions com l’Associació de Raiers de la Ribera del Segre de Coll de Nargó i altres associacions de la resta de l’Estat Espanyol com l’Asociación Cultural de Almadieros Navarros amb seu a Burgui amb qui tenim des de la Pobla de Segur un vincle molt estret, i amb associacions de “navateros” i “gancheros “ d’altres llocs d’Espanya. I des de la creació de l’Associació Internacional de Raiers el 1989 a La Pobla de Segur ens podem trobar amb gent d’altres països on el transport  fluvial de fusta existí i encara existeix.

El fruit esdevingut per l’esforç i dedicació altruista fa que any rere any puguem celebrar la Diada dels Raiers de la Noguera Pallaresa, i gràcies a aquest esforç la nostra Associació Cultural dels Raiers de la Noguera Pallaresa de La Pobla de Segur i El Pont de Claverol va ser guardonada l’any 2003 amb la Creu de Sant Jordi atorgada per la Generalitat de Catalunya per mantenir viva la tradició i la cultura catalana.

Tots som raiers. Aquesta és la motivació que ens du a continuar amb la feina de l’Associació dels Raiers de la Noguera Pallaresa per anys i anys gràcies als nostres socis i a tota la gent que desinteressadament fa possible reviure aquest ofici perdut que tanta importància va tenir per a les nostres contrades.

Associació Internacional de Raiers

L'Associació Internacional de Raiers és una organització cultural supranacional, sense ànim de lucre, basada en els principis universals de la pau, la llibertat i la igualtat, sense distincions geogràfiques, racials, ètniques, religioses o polítiques, integrada per associacons legalment constituïdes que decideixen adherir-s'hi lliurement en representació d'un riu amb tradició pel que fa a les activitats forestals i de transport fluvial de la fusta, sempre des del respecte a la natura i la seva conservació, molt especialment pel que fa referència a la preservació dels ecosistemes forestals, fluvials i lacustres. 
 
L'objectiu comú és l'estudi i la difusió de la memòria històrica del transport de la fusta pel medi aquàtic, una pràctica habitual a tots els grans rius del planeta fins a l'arribada de les societats industrials. 
Aquesta activitat ha fet possible, durant segles, el proveïment de fusta a les grans ciutats per a la construcció d'edificis i per calefacció, així com la construcció de les grans flotes navals mitjançant les quals, algunes nacions, van construir imperis que dominaren el món. 
 
Aquesta Associació fou creada a Barcelona el dia 11 de novembre de 1989. Els seus primers estatuts foren aprovats a Laspuña (Pirineu aragonés-Espanya) el 25 de maig de 1992 i signats de manera solemne a Venècia (Veneto-Itàlia) el 6 de setembre del mateix any. De les 7 associacions que van signar l'acta fundacional l'any 1989 s'ha passat a vora 40 en l'actualitat. Els contactes amb altres rius per anar ampliant els socis d'aquesta ONG cultural continuen avançant a fi de poder agrupar a totes les persones i a tots els grups que treballen arreu, en l'estudi i en la difusió d'aquest apassionant ofici.

Per més informació podeu consultar el seu lloc web: http://www.raftsmen.org

Més a Associacions