30.09.2020 |
Viure als Pirineus

L'Associació Obrador Xisqueta guanya els Premios Nacionales de Artesanía

Els premis, entregats aquest dimarts a Madrid, reconeixen les millors iniciatives emprenedores d'Espanya i els organitza el Ministerio de Industria, Energia y Turismo i Fundesarte. Aquest reconeixement suposarà un nou impuls per l'Associació Obrador Xisqueta i tots els seus projectes.

El moment de recollir el premi va ser molt emotiu.
El moment de recollir el premi va ser molt emotiu.
L'Associació Obrador Xisqueta guanya els Premios Nacionales de Artesanía

Obrador Xisqueta és una associació sense ànim de lucre ubicada al Pallars Sobirà. És filla de l’Associació rurbans i del Projecte Grípia que treballa per la dinamització del sector primari a l’Alt Pirineu i al món rural en general.

La situació del sector oví del nostre país es caracteritza, entre d’altres coses, per una absència d'iniciatives que portin a terme el cicle tancat en el procés productiu (producció, transformació i venta). També es troba enmig d’una devaluació creixent d’alguns dels productes que obté, com és el cas de la carn i la llana. L’associació va iniciar al 2008 un projecte que pretenia tancar aquest cicle productiu i demostrar com es pot arribar a donar un valor afegit a la feina resultant d’un ofici com és el de pastor. Obrador pren la llana com a protagonista i inicia un projecte pilot en el nostre territori implicant a pastors/es, artesans/es i la mateixa ciutadania. 

La caravana Xisqueta

L’objectiu principal de la caravana Xisqueta és donar a conèixer arreu el projecte que s’està portant a terme des del 2009 a la nostra associació (revaloritzar la llana, donar a conèixer l'ofici de pastor i la seva importància , i  també el treball artesà).

Aquesta estructura mòbil ens permet arribar a tots els racons del territori i oferir tallers on es dóna a conèixer la feina que s’està fent des de l’associació, la importància de l’ofici de pastor i s’experimenta amb la llana, material 100% natural i del nostre territori.

S'ofereixen diversos tallers per aprendre diferents tècniques per treballar la llana, aquests els imparteixen les artesanes i l’artesà de l’associació (Lila, Bàrbara Grosskopf, Ester Sánchez, Lina Ratia, Edu Marín, Carme Vergés, Silvia Frías i Cristina Riu):

  • Aprendre a filar la llana amb fus i filosa. S’expliquen tots els passos des que s’extreu el velló de l’ovella fins a com es fa el fil.
  • Aprendre a fer feltre. El feltre es tècnica mil·lenària que crea teixits sense ser teixits. Amb llana, aigua calenta i sabó podem creat tota mena de peces teixides.
  • Aprendre diferents maneres de teixir la llana. Teixirem amb diferents estris: ganxet, agulles o fins i tot amb els dits.
  • Aprendrem a fer coixinets. Com s’ha de picar la llana per estovar-la i que quedi flonja, com s’ha de farcir, i per acabar aprendrem la tècnica del cosit anglès. 
  • Aprendrem com es curteix artesanalment la pell  i com es treballa per poder fer sarrons, morralets, carteres de pell, polseres, etc.

L'Associació Obrador Xisqueta guanya els Premios Nacionales de Artesanía
Comentarios