28.09.2020 |
Viure als Pirineus

L’associació Es Paums presenta les seves activitats

Aprofitant la presentació oficial de la Coral Es Paoesses, l'Associació Es Paums ha donat a conèixer les activitats que porta a terme i els seus projectes.

Es paums
Es paums
L’associació Es Paums presenta les seves activitats

La Coral Es Paoesses és un grup de cantants amb ànima aranesa que s’ha impulsat de pressa de manera espontània.

L'històric grup de música aranesa Es Paums van acompanyar la Missa de Festa Major de Vilamòs el 15 d’agost, com és habitual des de fa algunes edicions.

En aquesta ocasió van demanar voluntaris per cantar els cants de la Missa en aranès.

Van quedar sorpresos, perquè el dia fixat per l’assaig es van trobar amb una vintena de dones que volien cantar.

Era un grup de persones aficionades amb ganes de cantar, de Vilamòs, de la Val d’Aran i també de fora que passaven les seves vacances al nostre país.

En quatre dies van preparar els cants de la Missa i van estrenar els Gojos de Sant Ròc de Vilamòs una composició poètic musical amb lletra de Jèp de Montoya i música de Jaume Masana Castet.

L’experiència va ser tan gratificant que van decidir de tornar-hi per repetir enguany i fundar la Coral Es Paoesses per donar-li continuïtat amb d’altres concerts.

Així per tant sota la direcció musical de Lucia Mas, cantant aranesa amb experiència en dirigir grups de cantants, han preparat per aquest estiu quatre actuacions a la Val d’Aran: Petit Concert a la Residència Sant Antoni de Vielha, Missa cantada en aranès a la Festa Major de Vilamòs, Concert al Museu Çò de Joanchiquet de Vilamòs en col·laboració amb la Coral Margalida i Missa cantada en aranès en la Residència Sant Antoni de Vielha.

Durant aquest any el Grup Es Paums que és el padrí de Es Paoesses, s’ha convertit en una associació sense ànim de lucre per promoure la música, la llengua i la cultura aranesa, que ha promogut accions en l'àmbit de la cultura com la traducció a l'aranès d’obres com Alicia al País de les Meravelles, la composició dels Gojos a Sant Ròc de Viamòs, la creació del videoclip Net de Foc, l’edició d’un CD amb música aranesa, el pariatge del músic aranès Jaume Masana “CASTÈTH” i l'homenatge al filòleg Joan Coromines.

En l'àmbit esportiu han organitzat la Cursa Popular Lairissa Bike de BTT i el Torneig de Tenis Taula de Vilamòs.

En l'apartat de promoció turística han dut a terme la campanya Vilamòs el poble més bonic de Lleida, que va aconseguir aquest títol entregat pel Diari Segre, la creació de l'eslògan i el logotip “Vilamòs, Tiò, natura e cultura”, i el Concurs de Fotografia Tiò natura i cultura.

En el capítol de la llengua l’Associació Es Paums duu el Grup de conversa en aranès de la Universitat de Lleida, col·labora amb l’IEA-Acadèmia aranesa de la llengua occitana. Al mateix temps publica articles en aranès de manera regular al diari digital Jornalet.

A més Es Paums donen suport com a tutors en els cursos online per aprendre aranès de l'Institut Aranès i al Servei de suport lingüístic aranes.cat. L'Associació Es Paums també fan de correctors de l'aranès dels articles de la revista científica Sapiéncia.

Es Paums també col·laboren amb la candidatura de la Val d’Aran Patrimoni de la Humanitat.

En l'apartat de la religió han promogut amb èxit la campanya per entronitzar la imatge de Sant Ròc representada en una talla del artista de Vitòria Antonio Garcia y Fernández de Acilu, escultor i policromista. 

Tant Es Paoesses com l'Associació Es Paums han comptat des del primer moment amb el suport de l'Ajuntament de Vilamòs i del Conselh Generau d’Aran.

Però tots aquests són projectes que ja funcionen i per això l'Associació ja treballa en projectes per l'any que ve, com col·laborar en la celebració del centenari de la mort del poeta aranès Josep Condó posant música a algun dels seus textos, l’organització dels actes de commemoració del 45è aniversari de la filmació a Vilamòs de la pel·lícula “Un hombre como los demás” del director Pedro Massó, la commemoració del 45è aniversari del primer concert de Es Paums, la organització l'any que ve d’una expedició des d'Aran fins a Sant Bertrand de Commenges per cortejar el Jubileu de 2019, o la traducció a l'aranès d’alguns còmics del personatge Tintin de Hergé.

Però el projecte més immediat és fer créixer i consolidar la Coral Es Paoesses, una iniciativa musical que s’ha impulsat com un bolet de manera espontània tal i com creixen els bolets quan la terra és rica i ben cuidada com la del nostre país.

L’associació Es Paums presenta les seves activitats
Comentarios