TURISME CULTURAL

Tremp i Escaló acullen la presentació de la ruta “Joc de Dames”

L’Ecomuseu de les Valls d’Àneu i l’empresa Peperepep Cultural ha presentat aquest cap de setmana (divendres 27 a Tremp a les 19.00h i el dissabte 28 a les 19.00h a Escaló) la ruta turística patrimonial “Joc de Dames”. Es tracta d’un recorregut per cinc monuments emblemàtics del romànic del Pallars a través dels quals es narra el fil històric que els uneix i els personatges femenins que, també, n’han estat protagonistes. El públic pot fer una visita guiada al castell i la canònica de Mur, al monestir de Santa Maria de Gerri de la Sal, al monestir de Sant Pere del Burgal i a l’església de Santa Maria d’Àneu, quatre espais que tenen un discurs en comú i a través dels quals es pot anar descobrint figures clau en la història dels segles XI i XII del Pallars.

castell_mur_04
photo_camera El castell de Mur.

Joc de dames és una ruta patrimonial amb visió integral que ens parla d’Arsenda d’Àger, Valença de Tost, Llúcia de la Marca, Eslonça Martínez i altres. Elles, junt amb els seus coetanis, van forjar la història del comptat en aquells segles, així com altres dones i homes ho van seguir fent posteriorment.

Sovint s’ha estudiat la seva vida i d’algunes se’n sap força coses. Així i tot queden sistemàticament invisibilitzades, malgrat el seu pes en la societat del moment. Avui sovint s’ignora –i fins i tot és difícil d’imaginar– que hi havia comtesses propietàries de castells i de terres, que feien política, tenien coneixements militars (havien de poder resistir setges i comandar soldats), aprisionaven terres, manaven construir ponts o hospitals, podien tenir aixovar guerrer, sabien llegir i escriure i un llarg etc. I sí: també teixien i brodaven.

En quant a les dones plebees, podien ser perfectament titulars de terres, sovint amb prioritat sobre els homes especialment si tenien fills, treballaven per a les castlanes en els tallers tèxtils, i fins a principis del segle XII, apareixen en les documentacions els mateix nombre de vegades que els homes.

Hem de pensar a més que totes elles educaven les seves filles tal i com elles vivien, i als seus fills, és clar, en el mateix context.

ELS VINCLES ENTRE ELS DIFERENTS MONUMENTS

Els diferents espais de la ruta Joc de Dames estan especialment vinculats a causa de la guerra civil pallaresa del segles XI i XII, en què la família comtal es disputà el territori creant la divisió entre Jussà i Sobirà. Tanmateix en els segles següents, tant per proximitat com per interessos (no sempre afins), ho van seguir estant.

PRESENTACIÓ DE LA RUTA

La presentació de la ruta s’ha dut a terme el divendres dia 27 de maig a la sala de l’Epicentre de Tremp i el dissabte 28 a Escaló al Centre d’Interpretació de les Viles Closes. Hi han assistit la delegada del govern, Sra. Rosa Amorós, el director de l’IDAPA Sr Pere Porta, la delegada de Patrimoni del Bisbat d’Urgell Sra. Clara Arbués, i els alcaldes dels municipis implicats.

En el marc de les dues presentacions la historiadora Teresa Vinyoles, de la UB i el Grup Duoda, ha ofert una xerrada sobre el paper de la dona a l’època medieval, “Dones per recordar, dames del Pallars Medieval”.

LA RUTA (de sud a nord)

Castell de Mur i canònica de Santa Maria:

Castell i canònica agustina. Segles X-XI-XII, restauracions s. XX-XXI. Millor Castell romànic de Catalunya. Es completa amb l’església. Amb reproducció de les pintures romàniques, les primeres venudes de tot el Pirineu català.

Personatges històrics: Arsenda, Arnau Mir de Tost, Valença, Ramon de Pallars, Puig i Cadafalch, Folch i Torres i altres.

Antic monestir de Gerri de la Sal:

Monestir benedictí. S. IX, modificant-se al llarg de 1.000 anys. Restauració s. XX i XXI. Romànic tardà, amb escultura de pedra. Reformes barroques.

Personatges històrics: Espanell, Ot i altres.

Sant Pere del Burgal:

Monestir benedictí (parcialment enrunat). S. IX, XI-XII, restauració s. XX i XXI. Església de doble capçalera, fet molt rar. Amb reproducció de les pintures murals romàniques.

Personatges històrics: Ermengarda abadessa, Llúcia de la Marca, Artau I, Artau II, Llúcia, Ot i altres.

Santa Maria d’Àneu:

Probablement col·legiata agustina. S. IX, XI-XII, XV-XVI, restauració s. XX-XXI. Amb reproducció de les pintures romàniques.

Personatges històrics: Llúcia de la Marca, Artau I de Pallars, Eslonça Martínez, Caterina Albert de Pallars i altres.

ASSOCIACIÓ D’UNA EMPRESA DEL JUSSÀ I L’ECOMUSEU

L’associació entre l’empresa del Pallars Jussà Peperepep Cultural i l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu, al Sobirà, va sorgir per facilitar l’explicació coordinada dels edificis que gestionen i els seus vincles històrics.

Per altra banda era fàcil comprovar que si es donava l’oportunitat, la gent anava d’un edifici a un altre per poder completar una història apassionant. Unir esforços només podia ser bo. És per això que després de gairebé dos anys de fer-ho de manera informal, es va decidir oficialitzar el projecte i potenciar-lo.

Informació i reserves per la ruta: Castell i Canònica de Mur; i Antic Monestir de Gerri: Oberts tot l’any.

Per a més informació, horaris i reserves: [email protected] i T. 677 701 820

Sant Pere del Burgal i Santa Maria d’Àneu: A l’estiu hi ha horaris regulars als dos espais. Per a més informació, visites fora de temporada i reserves: T. 973 626 436, [email protected] i al web www.ecomuseu.com