25.05.2020 |
Viure als Pirineus

GASTRONOMIA

La Seu d'Urgell, capital del formatge

Si la Seu d'Urgell és la capital catalana del formatge és, en bona part, gràcies a la projecció de la Fira de Formatges Artesans del Pirineu que cada any se celebra el tercer cap de setmana d'octubre en el marc de la mil·lenària Fira de Sant Ermengol. Una fira que es prepara durant tot l'any amb cura i tenint molt clar que "és el més gran i millor aparador de la ciutat i de la comarca", en paraules de l'alcalde de la ciutat, Albert Batalla. 

Els formatges artesans són un motor econòmic al Pirineu.
Els formatges artesans són un motor econòmic al Pirineu.
La Seu d'Urgell, capital del formatge

Tot està preparat. Els dies 15 i 16 d'octubre la Seu d'Urgell celebrarà la Fira de Sant Ermengol i la 22a Fira de Formatges Artesans del Pirineu amb la presència dels millors formatgers artesans del Pirineu i amb la participació d'experts internacionals. Aquest és un esdeveniment de referència a Catalunya però que els darrers anys ha fet un important esforç d'internacionalització col·laborant en diversos projectes europeus amb l'objectiu de fixar la Seu d’Urgell com el motor del formatge artesà del Pirineu.

El formatge ha estat i és, sens dubte, una alternativa econòmica per a dinamitzar la muntanya, potenciar de la gastronomia local i refermar la sostenibilitat territorial. I en aquest aspecte, la Fira de la Seu s'ha consolidat els darrers anys com el punt de trobada per excel·lència dels artesans que des de les diverses comarques pirinenques acudeixen a la cita més esperada de l'any per exposar i vendre els seus productes però també per parlar, contrastar opinions, debatre i conèixer les darreres novetats en la producció artesanal del territori.

Les activitats de la fira, que es duu a terme durant tot el cap de setmana, començaran el divendres dia 14 d'octubre amb una Jornada Tècnica titulada “Les cambres a la formatgeria. Característiques per diferents usos". Posteriorment, es desplegarà el programa de la fira amb més jornades tècniques, xerrades, cursos, tallers de cuina, degustacions i tota mena d'activitats al voltant del món del formatge i al voltant del productes agroalimentaris del Pirineu.

La Seu d'Urgell, capital del formatge
Comentarios