GASTRONOMIA

El formatger Salvador Maura i el pastisser Jordi Gómez, Diploma de Mestre Artesà Alimentari

La Generalitat ha atorgat enguany el Diploma de Mestre Artesà Alimentari a dos pirinencs: el formatger de la Seu d'Urgell, Salvador Maura, i el pastisser de Puigcerdà, Jordi Gómez Vera.

Salvador Maura
photo_camera Salvador Maura al seu obrador de Cal Mas d'Eroles a Adrall/ACN

El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) de la Generalitat ha atorgat enguany el Diploma de Mestre Artesà Alimentari a dos pirinencs, el formatger de la Seu d'Urgell, Salvador Maura, i el pastisser de Puigcerdà, Jordi Gómez Vera.

Salvador Maura

En Salvador Maura i Rayó s’inicia en la elaboració de formatges artesans l’any 2001 creant la Formatgeria Mas d’Eroles a Adrall, Alt Urgell.
La seva formació com a Enginyer Tècnic en Explotacions Agropecuàries i l’experiència com a tècnic en desenvolupament rural a l’oficina del DARP a l’Alt Urgell el porten a la creació de l’Associació de Formatgers Artesans del Pirineu (1991) i a participar en diferents TFC de l’Escola Superior d’Agricultura de Barcelona (1991,1993). Des de 1995 col.labora en cursos de formació sobre formatgeria amb l’Escola de Capacitació Agrària del Pirineu (ECAP) i Unió de Pagesos.
Des de l’any 1995 fins 2004 organitza la Fira de Formatgers Artesans del Pirineus i el Concurs de Formatges Artesans dels Pirineus.

Forma part de la Junta de la Associació de Formatgers Artesans dels Pirineus, de l’Associació Artesans Alimentaris del Pririneu, del TRAU(Turisme Rural Alt Urgell), i també és soci d’ACREFA.

Jordi Gómez Vera

El pastisser Jordi Gómez Vera, és al capdavant de l'equip que comanda la prestigiosa Pastisseria Cerdanyade Puigcerdà, amb una trajectòria de tres generacions pastisseria artesanal. Es tracta d'un establiment molt reconegut a la Cerdanya i al conjunt del país. A més dels seus pastissos i productes elaborats artesanalment, destaca com a producte estrella, els Cerdans, creats per la 1a generació de la pastisseria. Elaborats amb avellana, tenen un lleuger toc anisat i textura cruixent. Ideals per acompanyar postres i també el cafè. Els Cerdans es poden trobar a moltes botigues gourmet d’arreu de Catalunya. 

Jordi Gómez Vera

La Generalitat ha concedit aquest reconeixement a un total de 36 persones, de les quals 20 són forners, 8 pastissers, 5 carnissers, cansaladers i xarcuters, dos xurrers, i un formatger; en reconeixement del mestratge excepcional amb el qual l'artesà exerceix el seu ofici, com publicava ahir el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC).

El DARP atorga aquest Diploma a les persones artesanes alimentàries que siguin proposades per les entitats de representació i de defensa dels interessos professionals dels artesans o amb sol·licitud de les persones interessades. Aquest reconeixement s’atorga des de l’any 1987 i des d’aleshores s’ha lliurat més de 1.000 diplomes.

Es considera mestres artesans alimentaris aquells que compleixen uns determinats mèrits de creativitat i coneixements en el camp de l’artesania alimentària, han exercit com a artesans alimentaris durant un període mínim de 15 anys, i disposen del carnet d’artesà alimentari.

Per tant, l'atorgament del Diploma significa el reconeixement del mestratge excepcional amb el qual l'artesà exerceix el seu ofici, per la qual cosa només podrà ser atorgat a persones a les qual se'ls pugui acreditar una llarga trajectòria professional reconeguda, domini tècnic del seu ofici, experiència i mèrits de caràcter extraordinari en la pràctica de l'ofici.

El reconeixement de l’artesania alimentària contribueix a fomentar els valors econòmics, culturals i socials d’aquesta activitat a Catalunya i a la preservació i la revaloració de les petites empreses familiars que elaboren productes agroalimentaris.

També ens podeu seguir a través de facebook.com/agricultura.cat i twitter.com/agriculturacat