19.06.2021 |
Viure als Pirineus

HOSTALERIA

Les restriccions de mobilitat dins la regió sanitària i d'aforament frenen la reobertura de l'hostaleria al Pirineu

Més ambient a les terrasses que a l'interior de bars i restaurants, tot i que a la fase 2 ja es permet el servei a taula
Pla general de la terrassa d'un quiosc-bar situat al passeig Joan Brudieu de la Seu d'Urgell, on es veu gent asseguda en algunes taules i la separació que hi ha entre elles. Imatge del 25 de maig de 2020 (Horitzontal).
Terrassa d'un quiosc-bar situat al passeig Joan Brudieu de la Seu d'Urgell/Albert Lijarcio
Les restriccions de mobilitat dins la regió sanitària i d'aforament frenen la reobertura de l'hostaleria al Pirineu

La manca de mobilitat entre regions sanitàries i les limitacions d'aforament als bars i restaurants són els dos principals factors que estan condicionant la reobertura d'aquest tipus de negocis a l'Alt Pirineu i Aran. Així, tot i que aquest àmbit territorial hagi entrat a la fase 2 de la desescalada, aquest dilluns està costant visualitzar un gran canvi respecte a les setmanes anteriors en el volum d'activitat del sector de l'hostaleria. A més, l'ambient a les terrasses d'aquests locals ha estat per sobre del que hi havia al seu interior en localitats com ara la Seu d'Urgell, on era el primer dia que podien utilitzar aquest espai al 40% de la seva capacitat i s'han retirat més de la meitat de taules per garantir la distància de dos metres.

Pla general d'una cambrera d'una cafeteria de la Seu d'Urgell portant una comanda a una de les taules de la terrassa i on es veu que a l'interior del local no n'hi ha cap d'ocupada en aquell moment. Imatge del 25 de maig de 2020 (Horitzontal).

(Foto: Una cambrera d'una cafeteria portant la comanda a la terrassa/Albert lijarcio)

La cafeteria Cigne & Delicious de la Seu d'Urgell és un dels punts on s'ha vist l'adaptació de l'interior del local a l'aforament permès en aquesta fase 2 de la desescalada. Tot i això, una de les seves encarregades, Sandra Lorenzo, explica que els primers clients d'aquest dilluns han preferit ocupar les taules de la terrassa. "No sabem si es deu a què s'hi troben més còmodes fora o perquè encara no gosen a entrar-hi", afegeix, tot explicant que el bar va reobrir aquest dissabte passat aprofitant que el carrer on està situat es converteix en zona de vianants durant el cap de setmana.

Precisament, la copropietària del restaurant El Menjador, Carolina Vicente, esperarà a la setmana que ve per obrir i, per primer cop, ho farà afegint-hi algunes taules als porxos de l'entrada del seu establiment, situat al carrer Major de la capital alturgellenca. Així, tot i que creu que la seva clientela "prefereix estar en un lloc ben ambientat" dins el local, enguany es veuen "una mica obligats" a posar terrassa per compensar una part de de l'espai que no poden utilitzar a la part interior i intentar minimitzar la possible pèrdua d'ingressos.

Pla de detall d'una part d'una cafeteria de la Seu d'Urgell on es veu una taula buida a l'interior del local i una ocupada a la zona de la terrassa el primer dia de la fase 2 de la desescalada. Imatge del 25 de maig de 2020 (Horitzontal).
(Foto: Terrassa d'una cafeteria de la Seu/Albert Lijarcio)
Mentre, el propietari del restaurant Miscela -que forma part de l'Hotel Avenida-, Miquel Àngel Sànchez, ha apostat per combinar el servei presencial per un de nou de comandes a domicili, el qual funciona des de fa una setmana. Creu que és una manera de compensar la "balança" i que convindria "obrir una mica més la mobilitat" entre regions sanitàries de Catalunya. El també president de l'Associació d'Hostaleria de l'Alt Urgell destaca de dos terceres parts dels clients que arriben a aquesta zona del Pirineu provenen de les demarcacions de Barcelona, Tarragona i Girona.

Per la seva banda, el president de la Federació d'Hostaleria de Lleida, Josep Castellarnau, ha recordat que el turisme és un dels motors econòmics de l'Alt Pirineu i Aran, motiu pel qual molts responsables de negocis d'aquest sector es plantegen esperar a obrir al moment en què s'aixequin les restriccions de mobilitat actuals. D'aquesta manera, assegura que fer-ho abans és "inviable" per aquells que, per exemple, no ho han fet durant la fase 1 i aprofitant la zona de terrassa.

Castellarnau també s'ha afegit a la crida de diversos alcaldes del Pirineu que demanen permetre la mobilitat entre regions sanitàries que es troben a la mateixa fase de desescalada i, a més, veu convenient plantejar la reobertura del pas fronterer de la Val d'Aran. En aquest sentit, creu que tot plegat seria una manera de reactivar l'economia d'aquesta zona i de "crear energia positiva" entre la població, tenint en compte que, segons afegeix, els turistes tenen ganes de poder gaudir d'aquest territori i des del sector ja s'està preparat per rebre'ls.

Les restriccions de mobilitat dins la regió sanitària i d'aforament frenen la reobertura de l'hostaleria al Pirineu
Comentarios