24.01.2021 |
Viure als Pirineus

SALUT

El Programa de detecció precoç del càncer de còlon i recte detecta tres casos a l'Alt Pirineu i Aran el 2018

El 65,4% de les persones convidades de la Regió Sanitària han participat en el programa
Hospital de la Seu d'Urgell
Hospital de la Seu d'Urgell
El Programa de detecció precoç del càncer de còlon i recte detecta tres casos a l'Alt Pirineu i Aran el 2018

El Programa de detecció precoç del càncer de còlon i recte (PDPCCR) ha permès detectar tres càncers a la Regió Sanitària Alt Pirineu i Aran durant l'any 2018. El programa té el doble objectiu de detectar precoçment lesions canceroses i identificar i extirpar lesions premalignes per millorar la supervivència per aquest tipus de neoplàsia. La població diana a la regió són 17.756 persones, homes i dones de 50 a 69 anys, dels quals el 65,4% de les persones convidades va participar al programa. Salut recorda que el càncer de còlon i recte és la segona causa de mort a Catalunya, tant en dones (4,3%) com en homes (13,42%) i s'ha demostrat que el diagnòstic precoç redueix la mortalitat en un 17%.

programa-detecció-precoç-càncer-còlon-recte-lleida

Del total de participants l'any 2018, el 4,5% van presentar resultats positius de la prova de detecció de sang oculta en femta i es van realitzar 135 colonoscòpies. De les 79 lesions detectades, tres van ser càncer, 14 adenomes d'alt risc, 25 adenomes de risc intermedi i 37 adenomes de baix risc. 

L'any 2013 es va iniciar la implantació del Programa a la Regió Sanitària Alt Pirineu i Aran de manera gradual a les diferents Unitats territorials (Pallars-Alta Ribagorça, Aran, Alt Urgell i Cerdanya). Des de l'inici, s’han realitzat 781 colonoscòpies, de les quals 628 han estat terapèutiques, és a dir, en el moment de fer la prova s'ha extirpat la lesió. S'han diagnosticat amb el PDPCCR 34 càncers invasius; 148 adenomes d'alt Risc; 215 adenomes de risc intermedi; 200 adenomes de baix risc; 29 pòlips hiperplàstics; dues poliposi, mentre que 153 han resultat sense lesió.

Alhora, el 18% de participants als quals s'ha fet una colonoscòpia han estat diagnosticats d'adenoma d'alt risc, considerada la lesió premaligna per excel·lència, que si no hagués estat extirpada, en el 10% dels casos pot evolucionar a adenocarcinoma invasiu.

El Programa de detecció precoç del càncer de còlon i recte detecta tres casos a l'Alt Pirineu i Aran el 2018
Comentarios
Entrando en la página solicitada Saltar publicidad