21.06.2021 |
Viure als Pirineus

MEDI AMBIENT

President Torra: "Ens cal una nova territorialitat, sostenible, i amb una ruralitat prestigiada"

El cap del Govern, Quim Torra, acompanyat del conseller Calvet, ha presentat avui el llibre Catalunya, futur verd

Foto intervenció
El president de la Generalitat, Quim Torra, durant la seva intervenció/Rubén Moreno
President Torra: "Ens cal una nova territorialitat, sostenible, i amb una ruralitat prestigiada"

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha defensat avui que “el futur de Catalunya serà verd, no tenim cap altra opció” i ha reivindicat el concepte “vintcentisme”, entès com “una nova consciència i autoestima territorial que integri els ideals urbà i rural, com a clau de sostenibilitat”. El cap del Govern ha fet aquestes manifestacions avui en la presentació del llibre Catalunya, futur verd. Nova territorialitat: ciutats fèrtils, camps creatius”, que ha tingut lloc a La Pedrera de Barcelona.

 Quim Torra ha advocat per “una nova territorialitat, on els  valors urbans vagin acompanyats d’una forta vinculació local i en el seu àmbit de país, i on es prestigiï la nova ruralitat”. I ha insistit “la ruralitat d’una part del territori és un element més de la competitivitat global de Catalunyaque serà rural o no serà”.

 El llibre presentant avui recull les conclusions del cicle de debats organitzat durant l'any passat pel Departament de Territori i Sostenibilitat amb l’objectiu de reflexionar sobre les bases del nou creixement econòmic del país, entenent-lo indestriable del desenvolupament sostenible del territori i del benestar de la ciutadania, independentment que aquesta resideixi en un entorn urbà o rural. Les conclusions han de servir per construir un nou marc d’actuació global i local, en el qual la implementació de les polítiques ambientals estigui en el procés de la presa de decisió des del primer moment. Al mateix temps es pretén contribuir a re-elaborar i actualitzar el concepte de la sostenibilitat definit a finals del segle passat.

El president ha recordat, durant la seva intervenció, el compromís del Govern amb l’Agenda 2030, traduït en un Pla Nacional per a la seva implementació, inclòs al Pla de Govern, i que “vol donar resposta als objectius de desenvolupament sostenible que l’Agenda planteja i als reptes que ens afecten més directament, com són el creixement econòmic, la inclusió social o la protecció del medi ambient”.

En aquesta línia, el president ha recordat que “els reptes ambientals ja fa temps que els hem incorporat a la nostra acció de govern, amb la llei del canvi climàtic”, una norma , ha recordat, que “l’Estat ens va impugnar sense ni pensar en la finalitat de la mateixa”.

En la seva intervenció, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet,  ha destacat  "l’anàlisi i la reflexió promoguda per l’equip de Recerca i Innovació del Departament, així com l'aportació de les tres secretaries, que han permès recollir aportacions sobre com afrontar un futur més sostenible" a les sessions de Catalunya Futur Verd, recollides en aquest llibre.

Calvet ha afegit que amb aquest debat "volem garantir el creixement econòmic sense renunciar a la sostenibilitat ambiental i social", en la línia dels objectius de l'Agenda Urbana de Catalunya, i els Objectius Desenvolupament Sostenible. "Volem implicar tothom", ha sentenciat.

President Torra: "Ens cal una nova territorialitat, sostenible, i amb una ruralitat prestigiada"
Comentarios