MEDI NATURAL

Presenten aquest divendres els documents preliminars del Pla de protecció del Parc Natural del Cadí Moixeró

El director general de Polítiques Ambientals i Medi Natural, Antoni Ferran i Mèlich, presidirà aquest divendres els actes de presentació del Pla de protecció del Parc Natural del Cadí-Moixeró
Parc Cadí Moixeró 2
photo_camera Prat de Cadí al Parc Natural del Cadí-Moixeró /insideoutbarcelona.com

El director general de Polítiques Ambientals i Medi Natural, Antoni Ferran i Mèlich, presidirà els actes de presentació del Pla de protecció del Parc Natural del Cadí-Moixeró el dia 17 de setembre. Amb aquest objectiu, mantindrà una reunió presencial amb els membres de la Junta Rectora del Parc Natural i posteriorment dirigirà la presentació pública online. A més a més, dedicarà una part de la seva visita a l’espai per visitar la seu del Parc Natural i a inaugurar el nou equipament del parc, que consisteix en una exposició de geologia.

El Pla de protecció del medi natural i del paisatge és l’eina establerta en la legislació específica d’espais naturals per a l’ordenació i gestió d’aquests espais. Així doncs, el Pla estableix els objectius de l’Espai, regula els usos del sòl i l’aprofitament dels recursos naturals i el seu ús públic, tot establint normes i directrius de gestió que garanteixin la conservació del patrimoni natural, la biodiversitat, la geodiversitat i la qualitat paisatgística, sense oblidar el patrimoni cultural, material i immaterial. Aquesta ordenació possibilita oportunitats socials i econòmiques en aquest territori basades en la conservació d’aquest patrimoni natural.

La redacció del Pla de protecció s’ha fonamentat en el model de planificació actual i en les propostes i punts de vista de tots els agents i sectors implicats del territori recollits durant el procés participatiu que va dur-se a terme a finals de l’any 2019. En els pròxims dies, en el portal de participació ciutadana de la Generalitat de Catalunya, es publicaran els documents dispositius preliminars de manera que tothom (organismes, ens locals, empreses, entitats, propietaris, i públic general) pugueu examinar-los i aportar les consideracions i propostes de modificació que estimeu convenients.

Un cop examinades i incorporades les noves aportacions, es modificaran els documents i s’iniciarà la tramitació, primer amb l’avaluació ambiental estratègica i després amb l’aprovació inicial (que implicarà la informació pública, l’audiència als ens locals i la petició d’informes preceptius corresponents). Per tant, més endavant encara hi haurà una nova oportunitat de formular al·legacions.  

Parc Cadí Moixeró penyes-altes-moixero

El Parc Natural del Cadí – Moixeró és un dels espais de la xarxa de parcs naturals de Catalunya. Conformat per les serres del Cadí i del Moixeró, hi convergeixen les comarques de l’Alt Urgell, el Berguedà i la Cerdanya. Es caracteritza per una gran riquesa geològica i paisatgística, que inclou les imponents parets de la cara nord del Cadí, les grans canals de el vessant sud del Moixeró, i els massissos de la Tosa, el Puigllançada i el Pedraforca. També s’hi pot trobar una gran diversitat de fauna i flora, com el picot negre que representa al Parc i és la llar d’espècies rares o amenaçades, com l’esquiu gall fer, el tritó pirinenc, el pelarroques, el trencalòs, l’aufrany, la graèllsia, la rosalia alpina i la llúdriga, entre moltes d’altres. Entre la flora el julivert d’isard, l’esperó muntanyenc, les avetoses, fagedes, rouredes i pinedes. És un territori viu, on s’hi viu i s’hi treballa, amb activitats que han contribuït a l’estat de conservació actual de l’Espai i el seu patrimoni natural i cultural, vinculat per exemple a festes tradicionals, jaciments històrics, romànic, i a la història dels càtars i les trementinaires.

Exposició geològica Vallcebre: Museu a l’aire lliure que permet conèixer la riquesa geològica del parc

De tots els municipis del Parc Natural del Cadí-Moixeró, Vallcebre sempre ha destacat pel seu interès en el seu patrimoni geològic. A la zona nord del municipi hi destaca la gran concentració de restes i petjades de titanosaures, que formen part del jaciment de petjades de dinosaure més extens d’Europa.

Des del Parc Natural hem treballat conjuntament amb l’ajuntament de Vallcebre per dotar el municipi d’un Espai de geologia on poder representar la gran diversitat geològica del Parc. Amb el projecte de L’edat de les pedres, s’ha tancat la segona fase de l’Espai de geologia Vallcebre.

Exposició geològica Vallcebre

L’Edat de les pedres és un nou equipament d’ús públic del Parc Natural, que servirà per divulgar i valorar el ric patrimoni geològic del Parc.

La instal·lació s’ha fet al parc dels Roures i consisteix en un conjunt de 6 cubs metàl·lics de grans dimensions, amb informació divulgativa sobre els valors geològics del Parc Natural, amb el temps com a fil conductor. S’hi explica també el concepte del temps geològic i la seva polèmica, i es fa un zoom sobre la geologia de Vallcebre i les seves antigues explotacions mineres.

Exposició geològica Vallcebre 2

També s’han instal·lat 3 plafons informatius sobre la tasca de recerca que fa més de 40 anys porta a terme el CSIC sobre els efectes de la pluja damunt les roques, i sobre les dades reals d’erosió i transport que provoca en funció de la tipologia del terreny.

Després de la creació d’un Passeig del temps, que connecta el parc dels Roures amb el Centre plurifuncional, i de la instal·lació d’un conjunt de cartells amb informació geològica al mirador de Cap Deig i a les antigues mines de carbó a cel obert, amb aquest punt d’informació del parc dels Roures hem tancat el cercle de la informació geològica.