21.09.2020 |
Viure als Pirineus

LITERATURA

El Pirineu celebra el Dia Mundial de la Poesia

La Seu, Puigcerdà,Tremp i Vielha celebren lectures de poemes i actvitats diverses amb la col·laboració de les entitats culturals

A Puigcerdà el Dia Mundial de la Poesia es va celebrar a l'Arxiu Comarcal de la Cerdanya/facebook Puigcerdà som tots
A Puigcerdà el Dia Mundial de la Poesia es va celebrar a l'Arxiu Comarcal de la Cerdanya/facebook Puigcerdà som tots
El Pirineu celebra el Dia Mundial de la Poesia

Les comarques de l'Alt Pirineu i Aran han celebrat aquest dijous, 21 de març, el Dia Mundial de la Poesia organitzant diverses activitats i lectures de poemes, amb la col·laboració de les entitats culturals i el suport de les institucions.

A la Seu lectures de poemes i 4t Concurs de Dictat Plurilingüe

A la Seu d'Urgell, diverses institucions i entitats de l’Alt Urgell han organitzat conjuntament un acte a la sala La Immaculada. L’acte ha constat de diverses parts i ha començat amb la lectura del poema Poesia. Música de l’ànima, teixida amb paraules, de la poetessa de Cervera Rosa Fabregat, en una dotzena de llengües diferents. Les lectures han anat a càrrec de ciutadans i ciutadanes parlants d’aquestes llengües.

Tot seguit, alumnes de les escoles Albert Vives, Pau Claris i La Valira han llegit també en veu alta poemes creats per ells mateixos. Després, Eva Sauret ha protagonitzat una xerrada amb el títol Federico Garcia Lorca. Vida i Obra. L’acte ha finalitzat amb el lliurament de premis del 4t Concurs de Dictat Plurilingüe d’alumnes de 1r, 2n i 3r d’ESO dels quatre centres de secundària de l’Alt Urgell. En aquesta ocasió, i per primera vegada, els dictats han estat de poesia i s’han fet en català, castellà, anglès i francès.

El Dia Mundial de la Poesia a l’Alt Urgell és organitzat per l’Ajuntament de la Seu, el Consell Comarcal, la Biblioteca Sant Agustí, l’Escola Oficial d’Idiomes, el Servei Educatiu de l’Alt Urgell-Cerdanya i Òmnium Alt Urgell.

A Tremp,"Els oficis poètics”

Per celebrar el dia Mundial de la Poesia la Biblioteca Pública Maria Barbal ha organitzat aquest dijous una lectura poètica d’oficis del comerç. L'activitat "Els oficis poètics”, amb una tria de poetes dels països Catalans, s'ha organitzat amb la col·laboració del Consorci Normalització Lingüística del Pallars Jussà. Els poemes han estat llegits per voluntaris i personal de la mateixa biblioteca.

L’acte es va iniciar amb la lectura Poesia de Rosa Fabregat Música de l’ànima, teixida amb paraules, creat a petició de la Institució de les Lletres Catalanes i que ha estat llegit en portuguès. Ha seguit amb poemes de J.V Foix, Vincent Andrés Estellés, Màrius Torres, relacionat amb els oficis que encara perduren en el nostre territori, com el forner, el pagès, i un ofici perdut com és el de raier, del poema Cançó del raier de Jacint Verdaguer.

A Puigcerdà, lectures a l'Arxiu

A Puigcerdà, la celebració del Dia Mundial de la Poesia va anar a càrrec del Grup de Recerca de Cerdanya. L'acte va tenir lloc a l'Arxiu Comarcal de Cerdanya i va consistir  amb la lectura d'un poema traduït a diferents idiomes.

A Vielha, "Memòries en tinta"

El Museu de la Val d’Aran va celebrar el Dia Internacional de la Poesia amb un multitudinari recital amb el títol "Memòries en tinta", relacionat amb la memòria. Una temàtica que durant tot aquest any 2019, servirà com a fil conductor de les diverses activitats i actes que es desenvoluparan als Museus de la Val d’Aran amb l’objectiu de posar en valor la memòria en totes les seves variants.
La recepció del Museu de la Val d’Aran a Vielha va ser l’escenari que va acollir tots els voluntaris i voluntàries participants aquest dijous a la vetllada i que va comptar amb la participació especial de l’actor Lluís Soler que va recitar poemes de Mn. Jacint Verdaguer. També es van recitat poemes de Mn. Condò e Sambeat, del que enguany es commemoren els 100 anys de la seva mort, passant per poemes de Mario Benedetti, Francisco de Quevedo i Luís de Góngora, Mercè Rodoreda, Federico García Lorca, Rosemonde Gérard i Walt Whitman, entre d’altres.
El recital va comptar amb peces musicals en cada capítol interpretades per músics de l’Escola Musical Val d’Aran.
 

El Pirineu celebra el Dia Mundial de la Poesia
Comentarios