MEDI AMBIENT

Pallars Jussà i Alt Urgell concentren el gruix de la població de voltors

La població de voltor comú a Catalunya ha augmentat un 50% en l'última dècada, segons dades del darrer cens publicat.
Un grup de voltors en un prat del Pallars Sobirà. Foto d'arxiu. (horitzontal)
photo_camera Un grup de voltors en un prat del Pallars Sobirà/Marta Lluvich

La població de voltor comú (Gyps fulvus) a Catalunya ha augmentat un 50% en l'última dècada, segons dades del darrer cens publicat, corresponent al 2018. L'informe ha estat elaborat a Catalunya pel Departament de Territori i Sostenibilitat, i a tot l'Estat ha estat coordinat per SEO/BirdLife. Concretament, a Catalunya, el 2018 s'han identificat 1.628 parelles repartides en 170 colònies i 23 parelles aïllades. L'increment en l'última dècada a Catalunya ha estat, doncs, considerable, de prop del 50%, en comparació amb les 1.115 parelles detectades el 2008. 

Primer pla d'un animal mort i al fons un grup de voltors. Imatge d'arxiu. (horitzontal)

(Foto: Marta Lluvich)

En global, la població reproductora de Catalunya representa només el 5,3% del total de la península i Balears. A nivell europeu la població peninsular concentra el 90% dels efectius de voltor comú. Tanmateix, en general es manté la tendència reproductiva a la baixa, amb un decreixement de la productivitat que se situa en el 0,58 i un èxit reproductiu del 0,69A

La població de voltors a l'Alt Pirineu

La població de voltors a la demarcació de l'Alt Pirineu destaca especialment al Pallars Jussà i l'Alt Urgell. A diferència de deu anys enrere, quan l'Alta Ribagorça se situava al capdavant, ara és el Pallars Jussà la comarca més densament poblada, amb 533 parelles en 47 colònies i 2 parelles aïllades, i un creixement del 106% respecte de l'anterior cens. L'Alt Urgell és la segona comarca amb més parelles, un total de 301, repartides en 30 colònies i 3 nius aïllats. Segueixen l'Alta Ribagorça, amb 152 parelles; el Pallars Sobirà, amb 116 parelles.