La ramaderia Casa Beta comercialitza carn de vedella bruna directament al consumidor

Sidra elaborada amb antigues pomeres Goldem i Granny Smith de Preixana, de Riera Badias i carn de vedella bruna produïda per Casa Beta  al nucli de Pujalt, al Pallars Sobirà.  

Presentació sidra-vedella
photo_camera Presentació sidra-vedella

La primera sidra de la plana de Lleida, Riera Badias, i la vedella de Casa Beta, de raça bruna dels Pirineus, van protagonitzar un maridatge al restaurant Buidasacs del Vilet, al municipi de Sant Martí de Riucorb, comarca de l’Urgell, el passat divendres 18 de setembre. Aquest sopar de presentació va comptar amb la presència i suport del conseller d’Agricultura, Jordi Ciuraneta, així com destacats restauradors de Lleida i el Pirineu. Ciuraneta va destacar la importància de recolzar als emprenedors que volen modernitzar el camp Català, com són aquests dos que s’han unit esforços en aquesta ocasió.

Aquests productes són un exemple de com l’agricultura i la ramaderia de tota la vida han fet un tomb a la recerca de nous valors en els productes tradicionals. La sidra Riera Badias, la primera que es produeix a casa nostra, ha aprofitat el fruit d’antigues pomeres Golden i Granny Smith de Preixana per convertir-les en un producte de qualitat que requerirà l’obertura d’un mercat nou en el sector de la gastronomia.

La iniciativa parteix de dos emprenedors, Josep Badias Mata i Andoni Riera Egurbide, aquest amb orígens bascos, territori on el consum de sidra està totalment normalitzat en l’àmbit gastronòmic. Els interessos creuats d’aquests dos productors, l’un per donar un valor afegit a la producció de fruita i l’altre per introduir la tradició culinària insòlita a Catalunya d’acompanyar aliments com la carn amb sidra, els han portat a desenvolupar un producte molt personal.

Recuperen les varietats Golden i Granny Smith, per elaborar sidraFa dos anys que es treballa en la creació de la sidra Riera Badias, ajustant-la a la cultura gastronòmica del nostre país, defugint imitacions de sidres d’altres territoris, donat que les característiques organolèptiques d’aquestes mai han tingut gaire acceptació a casa nostra. Aquest procés ha donat com a resultat un beuratge únic amb un sabor nou que s’identifica amb el territori.

Però hi ha altres elements que la distingeixen: és l’única o de les poques sidres que s’elaboren a partir de pomes collides a l’arbre i no de les que cauen a terra i no són aptes per al consum a taula. D’altra banda, els dos productors presumeixen d’haver demostrat que les varietats Golden i Granny Smith són perfectes per a la producció de sidra, fet fins ara qüestionat.

S'ha escollit iniciar el seu camífusionant-la amb la carn de vedella bruna produïda per Casa Beta al nucli de Pujalt, al Pallars Sobirà. Es tracta també d’un exemple de com la ramaderia tradicional ha evolucionat donant al seu producte un caràcter propi. 

Casa Beta és una petita explotació amb segles d’història, comandada per Albert de Moner,que es dedica a la cria i engreix de vedella bruna dels Pirineus i que ha fet un pas més i ha decidit comercialitzar-la directamentamb el consumidor, cosa que permet controlar cada pas en la traçabilitat del producte.  

La feina de ramader comença amb la selecció de les millors mares i toros per a obtenir els exemplars morfològicament més adequats, i arriba fins la seva cria, engreix, sacrifici i distribució. Aquestes vedelles conviuen els primers 7 o 8 mesos de vida a l’aire lliure amb les seves mares alimentant-seexclusivament de pastura fresca i llet materna i posteriorment s’acaben d’engreixar amb pastura seca i una barreja de cereals equilibrada. Aquesta alimentació, però també el tipus de rutina que porta l’animal, evitant qualsevol tipus d’estrès, dóna com a resultat una carn molt tendra i de sabor intens.

L’aposta de Casa Beta per la raça bruna té a veure també amb la posada en valor d’allò que ens és propi. La bruna és una raça autòctona catalana que, segons Albert de Moner, encara no ocupa el lloc que li correspon a les nostres cuines, que no han descobert tot el seu potencial. 

Durant l’acte de presentació, Imma Andreu i el seu equip del restaurant Buidasacs del Vilet, amb la seva cuina de mercat i proximitat, van ser els encarregats de posar el seu talent al servei d’aquests dos productes per potenciar-ne les qualitats.