ESPAIS NATURALS

Localitzada una nova població de cranc de riu autòcton a l'Espai Natural Protegit de Collegats-Queralt

És una espècie protegida d'alt valor ecològic que està en regressió a la majoria de rius de Catalunya
Pla general del cens nocturn organitzat per confirmar la presència de cranc de riu autòcton a Collegats. (Horitzontal)
photo_camera Cens nocturn organitzat per confirmar la presència de cranc de riu autòcton a Collegats / Agents Rurals

Els Agents Rurals amb la col·laboració de l'Escola de Pesca del Pallars Sobirà i un grup de voluntaris han localitzat una nova població de cranc de riu autòcton (Austropotamobius pallipes) a l'Espai Natural Protegit de Collegats-Queralt, al riu Noguera Pallaresa. La troballa s'ha fet durant un cens nocturn organitzat després que els Agents Rurals fa uns mesos localitzessin excrements de llúdriga amb restes de cranc autòcton, que apuntaven a una presència de l'espècie a la zona. Ara s'ha pogut constatar que en tot l'espai protegit de Collegats hi ha una població de cranc autòcton molt ben estructurada. Aquest cranc és una espècie protegida que està clarament en regressió a tota la península Ibèrica.

Primer pla d'un exemplar de cranc de riu autòcton localitzat a Collegats. (Horitzontal)(Foto: Un exemplar de cranc de riu autòcton localitzat a Collegats / Agents Rurals)

Tot apunta que els crancs localitzats a Collegats poden ser descendents dels que els Agents Rurals van alliberar l'any 2005 després d'un rescat, de més de vint mil exemplars, que es va fer al canal de Gavet. D'aquests, prop d'un miler van ser traslladats pel cos operatiu sota la presa de Llania, aigües avall de Collegats, des d'on probablement amb els anys han anat remuntant el riu fins a consolidar una nova població en aquest espai protegit on conviuen amb la bona població de truita autòctona i llúdriga.

Els Agents Rurals faran un seguiment d'aquesta població de cranc de riu autòcton, una espècie amb un elevat valor ecològic dels ecosistemes fluvials, i que serveix com a indicador del bon estat de les aigües continentals. Durant els darrers trenta anys, ha patit una regressió a la majoria dels rius i rierols de Catalunya, on era una espècie abundant i el Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural treballa per a la seva repoblació.