CAMINS RAMADERS I VIES PECUARIES

L'IDAPA i la FMR presenten les conclusions del I Congrés de Transhumància i Camins Ramaders de Catalunya

L’Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l’Alt Pirineu i l’Aran (IDAPA) i la Fundació del Món Rural (FMR), han editat una publicació per donar continuïtat als reptes i les línies de treball identificats en el I Congrés de Transhumància i Camins Ramaders de Catalunya

Pere Porta 2
photo_camera Pere Porta, director de l'IDAPA / Ricard Lobo

Els continguts del I Congrés de Transhumància i Camins Ramaders de Catalunya, que es va celebrar la tardor del 2016, ja estan disponibles en una publicació que recopila les aportacions i les línies estratègiques de futur que es van fixar durant la celebració d’aquesta trobada. Aquesta publicació, que té com a missió donar continuïtat al debat iniciat en el marc del congrés, ha estat impulsada per la Fundació del Món Rural i per l’Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l’Alt Pirineu i l’Aran (IDAPA).

Des de les Terres de l’Ebre fins a l’Alt Pirineu, tota Catalunya està coberta per una xarxa immensa de camins ramaders, però molt pocs han estat classificats per les Administracions competents. Ara s’ha endegat un treball de cerca, preparació i compilació de la informació referida a les vies pecuaries de Catalunya, que està escampada en multitud de fons, ja siguin organismes de caràcter nacional, comarcal, local, o en arxius particulars.

La publicació es va donar a conèixer el passat 9 de març a Tremp, en una jornada on també es va analitzar l’estat de situació de la transhumància i on es van presentar diverses ponències. La professora de la Facultat de Veterinària de la UAB i investigadora, Eva Castells, va parlar sobre l’Impacte de la toxicitat vegetal sobre la qualitat de les pastures. Per la seva part, l’enòleg, Jordi Fernández, va explicar els Beneficis de la ramaderia extensiva sobre conreus com la vinya durant tot l’any.

Continuar preservant la transhumància

Entre les conclusions del I Congrés destaca el relleu generacional dels pastors i ramaders, el vincle entre la ramaderia extensiva i l'agricultura o l'impacte de la reducció de la transhumància en el medi ambient. La publicació aposta per tres línies principals d’actuació: cal avançar en la classificació dels camins ramaders de Catalunya; és necessari tenir en compte les oportunitats econòmiques que obren els camins ramaders i transhumants; i, finalment, és obligatori reconèixer la important tasca desenvolupada històricament i en l’actualitat per part dels ramaders i pastors, que han contribuït a impulsar l’activitat econòmica al món rural i a mantenir viva una tradició ancestral.

Els conceptes, els mapes, les propostes i les recomanacions que desgrana la publicació de les conclusions del I Congrés, no pretenen ser més que un petit pas endavant per tal de preservar aquests camins per a la ramaderia, i pel foment de la mobilitat no motoritzada, a través de l'esport, la salut, l'educació ambiental o l'ecoturisme.

Tota la informació sobre transhumància i camins ramaders es pot consultar al web, alimentat per l'IDAPA i la Fundació del Món Rural, www.transhumancia.cat