16.06.2021 |
Viure als Pirineus

CRISI CORONAVIRUS

L'Alt Pirineu i Aran es desperta en fase 3

En la fase 3 es pot fer tot el que ja es podia fer en la fase 2, i s'hi afegeixen força relaxaments en les mesures aplicades fins ara.
La Pobla de Segur tris
La Pobla de Segur vista des de Santa Magdalena/ Joan Macaya
L'Alt Pirineu i Aran es desperta en fase 3

L'Alt Pirineu i Aran es desperta en la primera jornada de fase 3. És l'última etapa, en la que entrem conjuntament amb el Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre, la prèvia a l’anomenada ‘nova normalitat’. El Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) ha publicat el cap de setmana la normativa que regeix aquesta nova fase de la desescalada, que dóna més llibertat per les activitats tot i que es manté l'estat d'alarma fins el 21 de juny. Us expliquem el que podran fer, a partir d'avui, els pirinencs.

Pla general d'una cambrera d'una cafeteria de la Seu d'Urgell portant una comanda a una de les taules de la terrassa i on es veu que a l'interior del local no n'hi ha cap d'ocupada en aquell moment. Imatge del 25 de maig de 2020 (Horitzontal).

(Foto:Albert Lijarcio/ACN)

Oci

- S'eliminen les franges horàries per sortir al carrer, també les reservades a les persones més grans de 70 anys, i també la mobilitat és lliure a l'interior de la província o regió sanitària.

Bars i restaurants podran omplir les terrasses fins un 75% a la barra i als espais interiors fins al 50%, i hi haurà un servei prioritari per als més grans de 65 anys.

Hotels i allotjaments turístics podran obrir les zones comunes i ocupar-les fins al 50% de l'aforament, i s'hi podran fer activitats de fins a 20 assistents i congressos de fins a 80 persones.

- Podran obrir els bars d'oci nocturn i les discoteques, però només amb un 30% màxim d'ocupació de l'aforament. No es poden fer servir, però, les pistes de ball per ballar-hi. Fa una setmana el govern espanyol va prohibir que aquests locals obrissin, els propietaris es van queixar, i ara s'ha canviat.

Concert Parc del Segre

(Foto: Laura Moliné)

Teatres, cinemes, auditoris i circs poden obrir amb un màxim del 50% d'aforament amb localitats preassignades. Altres tipus d'espectacles poden obrir amb un màxim de 80 persones en locals interiors i 800 en espais exteriors.

- Els museus poden admetre grups de fins a 20 persones, i les biblioteques poden acollir fins al 50% de l'aforament, i també fer-hi activitats si compleixen amb aquestes limitacions.

Zoològics, aquaris, casinos, bingos i altres centres recreatius i turístics poden obrir i acollir un màxim del 50% de l'aforament en espais oberts i del 30% en espais tancats.

- Als espais naturals es poden fer activitats en grups de fins a 30 persones.

Gimnasos i equipaments esportius poden funcionar sense cita prèvia i s'hi pot fer esport o entrenar en grups de fins a 20 persones. També s'hi poden jugar partits a porta tancada.

Esquitx Centre Esportiu

(Foto:Esquitx Centre Esportiu)

Ludoteques, casals i activitats a la natura per a nens i joves poden funcionar amb un 30% de l'aforament, amb un màxim de 80 persones en espais tancats i 200 a l'aire lliure. Les activitats en grup caldrà fer-les amb un màxim de 10 persones.

- Poden obrir les places de toros, fins a un 50% de l'aforament, i amb un màxim de 800 persones. Això en fase 3, perquè el BOE d'aquest dissabte també permet obrir-les en fase 2, amb un 30% de l'aforament, i amb un màxim de 400 persones.

Comerç

- Tota mena de comerços poden obrir sense límit de superfície, amb un màxim del 50% de l'aforament. Els centres comercials poden ocupar un màxim del 40% de l'aforament de les zones comunes.

- Els mercats ambulants poden obrir amb el 50% de les parades i amb control de l'afluència de públic per mantenir les distàncies recomanades.

Mercat setmanal

(Foto:laseu.cat)

Activitats socials

- Es poden fer trobades socials de fins a 20 persones, que poden passejar juntes encara que no convisquin.

- Es poden celebrar casaments i convits amb un màxim de 150 persones a l'aire lliure i 75 en espais tancats, seguint les normes establertes per a l'hostaleria.

- Les vetlles funeràries poden fer-se amb un màxim de 50 persones a l'aire lliure i 25 en locals interiors. Als funerals i les cerimònies d'enterrament o de comiat hi poden assistir fins a 50 persones.

Esglésies i temples poden fer missa i celebracions amb un màxim del 75% de l'aforament.

dav

Transports

Trens, metros i autobusos podran omplir el 100% dels seients. Fins ara només es podia fins al 50%. En el cas de viatjar dret, s'estableix que per cada metre quadrat hi podrà haver un màxim de 2 persones.

- A les motos, tant el conductor com l'acompanyant, si en porta, hauran de portar guants. Serveixen els que utilitzen habitualment els motoristes.

- A cotxes i taxis hi podran viatjar 2 persones per filera de seients com a màxim. Podran omplir el vehicle si els que l'utilitzen conviuen al mateix domicili.

La fase 3, competència de la Generalitat

De tota manera, les autonomies que tinguin territoris en fase 3 tindran control sobre les mesures que s'hi apliquen, i podran decidir si n'eliminen algunes o si n'afegeixen d'altres que considerin oportunes.

També podran decidir quins territoris surten de les fases de la desescalada i, per tant, ja no s'hi aplicarà l'estat d'alarma.

El que no podran fer les comunitats autònomes és decidir si els seus ciutadans poden sortir del territori autonòmic, cosa que queda en mans del govern central.

Fase 3

L'Alt Pirineu i Aran es desperta en fase 3
Comentarios