16.06.2021 |
Viure als Pirineus

CRISI CORONAVIRUS

L'Alt Pirineu i Aran començarà dilluns el desconfinament

Aquest és el primer pas del pla de desescalada que ha dissenyat el Govern, i que el ministeri de Sanitat ha d'acceptar abans que es pugui posar en marxa.
Regions desconfinament 1
Regions Sanitàries/ara.cat
L'Alt Pirineu i Aran començarà dilluns el desconfinament

La consellera de Salut, Alba Vergés, i el secretari de Salut Pública, Joan Guix, han explicat aquesta tarda en roda de premsa com s'aplicarà el desconfinament a Catalunya per regions sanitàries. Només tres de les nou regions sanitàries catalanes passaran dilluns que ve, 11 de maig, a la primera fase del procés de desconfinament: són l'Alt Pirineu i Aran, les Terres de l'Ebre i Tarragona. Aquestes són fins al moment les unitats territorials amb les taxes de contagi de covid-19 més baixes del conjunt del país. 

La resta de Catalunya -Catalunya Central, Girona, Lleida i les àrees metropolitanes nord i sud de Barcelona- es troben en risc moderat excepte Barcelona, on Salut ho qualifica de moderat alt.

Mapa sanitari covid 6 de maig

Aquest és el primer pas del pla de desescalada que ha dissenyat el Govern, i que el ministeri de Sanitat ha d'acceptar abans que es pugui posar en marxa. En cas que el govern espanyol li doni llum verda, en aquests tres territoris es permetria el contacte entre màxim 10 persones (totes sanes sense patologies), els comerços podran reobrir de manera generalitzada sota estrictes condicions de seguretat per evitar aglomeracions, així com les terrasses dels bars, que podran funcionar únicament al 30% del seu aforament. 

La consellera Alba Vergés ha remarcat que cap de les regions estan en una situació de risc epidemiològic elevat, ja que "el virus va a la baixa". De fet, ha assegurat que totes sis estan en una "bona situació". "Però no ens podem relaxar ni un minut", ha assegurat.

Alba Bergés bis
Foto: govern.cat

Pel que fa a les sis regions sanitàries que el Govern proposa que es mantinguin en fase 0 el pròxim 11 de maig, Vergés ha explicat que cal que "passin uns dies per veure l'evolució del virus" per veure si es consolida la tendència. Per això, l'executiu preveu fer una nova proposta la setmana que ve per a aquestes regions. "El fet que dilluns no avancin no vol dir que s'hagin d'esperar quinze dies més", ha dit, però sí que han de tenir un ritme de desescalada "més baix".

El Govern farà la proposta al Ministeri de Sanitat

El Govern farà arribar aquest mateix dimecres aquesta proposta al Ministeri de Sanitat, que ha de prendre la decisió definitiva. La consellera ha explicat que mantindran una reunió "bilateral" per analitzar aquest plantejament i s'ha mostrat confiada que dilluns 1 passaran a la fase 1 les tres regions proposades per l'executiu.

Per les converses que han mantingut, la titular de Salut no creu que el govern espanyol -que va plantejar les províncies com a unitat territorial de partida- trobi cap inconvenient en les propostes que han fet. "No m'entraria al cap que les trobessin inadequades", ha resolt la consellera Alba Vergés.

L'Alt Pirineu i Aran començarà dilluns el desconfinament
Comentarios