FONS FOTOGRÀFICS

L’IDAPA participa en l’adquisició i divulgació de fons fotogràfics pirinencs

Els fons fotogràfics permeten conèixer les transformacions que ha experimentat l'Alt Pirineu i Aran des de mitjans del segle XIX fins ara.
Paisatge muntanyenc Josep Forns
photo_camera Imatge d'un paisatge muntanyenc inclosa dins el Fons Fotogràfic de Josep Forns i Olivella

La fotografia és una font fonamental per a estudiar el passat, però també per a il·lustrar els canvis en el paisatge i les transformacions econòmiques i socials. A través de les noves tecnologies, la fotografia es projecta com una eina important de valorització del patrimoni i un incentiu per a la promoció territorial.

Els fons fotogràfics són un recurs patrimonial al servei de la societat, el territori i el desenvolupament local. A l’Alt Pirineu existeixen excel·lents fons fotogràfics dels pioners de la fotografia i del moviment de l’excursionisme cultural, però també una extensa producció de professionals locals que aporten una interessant mirada del nostre territori. 

L’Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l’Alt Pirineu i Aran (IDAPA) participa en l’adquisició i divulgació de fons fotogràfics que permeten conèixer les transformacions territorials (paisatgístiques, econòmiques, socials) que ha experimentat l'Alt Pirineu i Aran des de mitjans del segle XIX fins ara. 

Els fons fotogràfics són un recurs patrimonial al servei de la societat, el territori i el desenvolupament loca

Alguns exemples de fons fotogràfics de l’Alt Pirineu

El 1917, el Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica (MNACTEC) va catalogar el fons fotogràfic de Josep Forns i Olivella, integrat per més de 2.000 plaques realitzades amb la tècnica estereoscòpica o 3D i captades entre el 1924 i el 1935, moltes de les quals il·lustraven indrets de l’Alt Pirineu i Aran.

L’Ecomuseu de les Valls d’Àneu i Garsineu Edicions van detectar en una subhasta a França, un centenar de fotos de l’advocat i polític francès Jean Bepmale (Saint Gaudens 1852-1921). Aquestes fotografies del ‘Fons Pirinenc Bepmale’ han esdevingut un testimoni únic de molts llocs del Pirineu que l’autor va visitar i que en ocasions són les primeres conegudes de diferents llocs.

A l’Alt Pirineu existeixen excel·lents fons fotogràfics i una extensa producció de professionals locals que aporten una interessant mirada del nostre territori

A la Vall Fosca, els nous propietaris d’una casa, van descobrir al sotateulada una capsa amb 172 plaques de vidre. Van cedir-les, el 2017, al Museu Hidroelèctric de Capdella i avui constitueixen el fons ‘Caçadors de Mirades’, del fotògraf suís Fritz Ritz i dels catalans Pere Piqué i Rafael Marsol. Amb l’assessorament de Jordi Abella, de l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu, i de Sisco Farràs, de les Botigues Museu de Salàs de Pallars, la troballa es va convertir en una exposició temporal innovadora, amb les fotos fixades a les façanes de les cases on els avantpassats van néixer o es van casar.

idapa