02.12.2020 |
Viure als Pirineus

SOCIETAT

L’exèrcit desinfecta el geriàtric de la Pobla més afectat pel coronavirus

Un militar desinfecta la residència de la Pobla de Segur (Foto: ABGS)
Un militar desinfecta la residència de la Pobla de Segur (Foto: ABGS)
L’exèrcit desinfecta el geriàtric de la Pobla més afectat pel coronavirus

Sis integrants de l’agrupació sanitària de l’exèrcit amb base a Saragossa s’han desplaçat aquest dimecres al Centre Geriàtric del Pirineu, situat a la Pobla de Segur, per tal de fer-hi tasques de desinfecció. Aquest és, justament, el centre de l’Alt Pirineu on ara mateix es tenen més casos comptabilitzats de coronavirus i on ja hi ha hagut les primeres defuncions. Concretament, en les darreres hores han mort dos residents. A banda, se n’ha hagut d’hospitalitzar sis més a l’Hospital del Pallars i se n’han aïllat vuit més a les mateixes instal·lacions geriàtriques. Un altre dels problemes que té ara mateix aquest centre geriàtric, que té allotjats a una setantena de residents, és que el 35% de la plantilla -10 treballadors- estan de baixa, ja que tenen símptomes de coronavirus. 

Tal com ha explicat l’alcalde de la Pobla de Segur, Marc Baró, la situació es va començar a complicar el cap de setmana, quan es va detectar el primer positiu. És per això que “vam parlar amb la delegació del Govern espanyol a Catalunya i ens van oferir el servei de neteja de la unitat militar. Vam fer la sol·licitud dilluns, ahir vam concretar-ho i avui ja són aquí, de manera que han estat molt ràpids”.

Militars desinfectant a la residència de la Pobla de Segur (G.L.)

Aquesta és la primera actuació que realitza l’exèrcit a l’Alt Pirineu i Aran durant la pandèmia i, tal com ha explicat el sotsoficial major de l’Àrea Bàsica de Sotsoficials de Talarn, Severo Viñuales, “de moment no tenim cap més actuació prevista a la zona”. Tot i això, ha insistit que “les forces armades estem a disposició del govern i farem el desplegament que sigui necessari cada cop que se’ns requereixi”.

Pel que fa a l’actuació concreta que ha realitzat aquest equip militar especialitzat en higiene i sanitat ambiental, el comandant de l’equip veterinari de Saragossa desplaçat fins a la Pobla, Jorge Galán, ha explicat abans de començar que l’acció es duria a terme en dues fases. Això permetrà no haver de treure als residents en cap moment del centre, “per no provocar riscos innecessaris”.

Així doncs, primer “es fumigarà amb viricida habitació per habitació, mentre els residents estiguin en un espai comú, correctament separats entre ells. Després, deixarem passar les dues o tres hores que estableix el període de seguretat i actuarem a les zones comunes, quan els residents ja puguin entrar a les habitacions”. Per tal de poder desinfectar totes les superfícies i objectes de la residència s’utilitzarà el sistema de nebulització.  

Militars desinfectant a la residència de la Pobla de Segur (G.L.)

Des del Centre Geriàtric del Pirineu han volgut agrair la feina que estan fent des de l’Ajuntament de la Pobla de Segur, el CAP de la vila, l’Hospital del Pallars, el Departament de Benestar Social i Família, els militars i totes aquelles persones que els estan ajudant en aquests dies tan complicats. En un comunicat, han deixat clar que no abandonaran i que volen guanyar el virus. Afortunadament, a l'altre centre geriàtric de la Pobla de Segur, el de titularitat pública, no s'hi ha detectat cap cas i de moment no hi ha problemes de baixes de personal. 

L’exèrcit desinfecta el geriàtric de la Pobla més afectat pel coronavirus
Comentarios