La tardor i l'hivern a l'Escola de Pastors, avui al programa VIURE ALS PIRINEUS del Canal 33

Avui 27 de juny a les 22.06 hores, la jove Vanessa Freixa serà la protagonista del nou capítol de Viure als Pirineus que s'emet pel Canal 33. La Vanessa Freixa viu amb una obsessió, promoure persones que, fent de pagesos, siguin feliços fent aquesta feina. Avui veurem com és la tardor i l'hivern per la Vanessa, i serem partíceps d'una història molt especial.

fotogrup
photo_camera La Vanessa, a la dreta, és una de les impulsores del Projecte Grípia.

La Vanessa aposta per l'agroecologia, un concepte cada vegada més estès, però que en el fons es tracta de tornar a la pagesia de tota la vida. Ella està convençuda que aquest és el camí que la comarca del Pallars necessita per no morir com a lloc de vida.

L'aventura personal de la Vanessa passa per l'Escola de Pastors i per fer realitat projectes enfocats al sector ramader.Però no n'hi ha prou de formar futurs ramaders i pagesos, també cal trobar-los terres per treballar, i la Vanessa malda per crear un Banc de Terres prenent com a model el que ja es fa a la cara Nord dels Pirineus, on també envia els alumnes en pràctiques. De fet, busquen una alternativa crítica als mètodes de producció actuals i el sistema econòmic que els engendra.

Dos pastors, Cédric Lacraberie i Yann Brianti

Després de veure i escoltar la Vanessa, podrem seguir un altre capítol de Viure als Pirineus, el capítol 14, dedicat a "Uns pastors dels Pirineus: Cédric Lacraberie i Yann Brianti", tots dos de quaranta anys. Aquests dos amics de la infantesa han decidit compartir la seva vida i la seva passió al cor de les muntanyes dels Pirineus, a 1.000 metres d'alçada, on fan de pagesos i s'ocupen d'un ramat d'unes 200 ovelles.

Amb el desig de compartir les seves experiències, en Cédric i en Yann van crear, fa 10 anys, "Vie d'estive", una masia que domina la vall de Campan, davant mateix del Pic del Migdia de Bigorre. Es tracta d'una masia oberta al turisme rural que proposa als visitants la possibilitat de compartir el dia a dia de la vida de pastor. En qualsevol estació de l'any, tothom pot participar en les feines del camp.

Originaris d'aquesta mateixa regió, aquests dos enamorats de la naturalesa i de la seva terra han pres la decisió de seguir les tècniques més tradicionals dels pastors, compartint el seu estil de vida i mirant de trencar la imatge rústega i solitària que habitualment comporta aquesta mena de vida. A la masia, els visitants poden participar en les activitats de la transhumància a l'alta muntanya (2.300 metres), en les cures que cal fer a les bèsties i en la sega de l'herba, però també hi poden descobrir tot un seguit de productes tradicionals i uns paisatges impressionants, que canvien d'estació en estació.