Gósol ofereix feina a les famílies amb fills petits que vagin a viure al poble

L'objectiu de l'ajuntament és salvar l'escola del poble que, actualment, només té 6 alumnes. Per tal d'assegurar el futur del centre, el consistori assegura que garantirà feina a les famílies amb fills petits que vagin a viure al poble i portin els nens a l'escola. "Un poble sense escola és un poble mort i, per tant, no ens podem permetre el luxe de deixar morir l'escola", asseguren des de l'ajuntament.

2015030309131496091
photo_camera Gósol vol salvar l'escola.

L'escola de Gósol és un fidel reflex del que és en aquests moments la seva població. Com en la majoria de les escoles rurals, la manca d'indústria a la població i de parelles joves fa que el futur del CEIP Santa Margarida sigui en aquests moments del tot incert.

L'escola forma part de la Zona Escolar Rural (ZER) Alt Berguedà, juntament amb les escoles Serrat Voltor de Vallcebre, l'Albiol de Sant Julià de Cerdanyola i la Pedraforca de Saldes, i també n'havia format part la de Castellar de N'Hug, que va haver de tancar portes fa uns anys per manca d'alumnat.

Actualment, l'escola CEIP Santa Margarida de Gósol està formada per sis nens i la mestra, un dels quals marxarà l'any que ve, tot i que previsiblement també n'entrarà un de nou. No obstant això, el límit d'alumnes obligatori per mantenir obert el centre està al límit. 

L'alcalde de Gósol, Lluís Campmajó, va explicar a TV3 que, tant des del consistori com a través del Consell Comarcal, han demanat que vingui famílies joves al poble. “L'hivern és una mala època, però es pot mirar de fomentar la feina de cara a l'estiu amb plans d'ocupació i es pot fer feines al bosc”, ha indicat. En aquest sentit, ha afirmat que, amb un parell de famílies més, la preocupació sobre el tancament de l'escola “quedaria solucionada”.

De fet, l'escola de Gósol és una de les poques que queden a la zona, ja que només segueix activa la de Vallcebre després del tancament de la de Saldes el 2010. Aquesta zona del Berguedà, que limita amb l'Alt Urgell, és una de les més despoblades del país i el tancament d'una escola rural representa que els alumnes han de fer llargs desplaçaments cada dia per anar a l'escola més propera, fet que en la temporada d'hivern és especialment complicat. "A més, quan tanca una escola rural el poble afectat passa a ser un poble només amb gent gran”, asseguren des del poble.

D'altra banda, des de Gósol valoren els beneficis de l'escola rural pels nens, ja que és un lloc de foment de la cooperació, d'ajuda entre grans i petits, de treball personalitzat i d'atenció constant. És un tipus d'escola on l'esenyament és molt positiu encara que, asseguren, "no està prou de moda i molts pares decideixen portar els seus fills a centres amb més alumnat".

La directora de l'escola i única mestra, Olga Saus, també ha avisat que, és important començar a actuar “abans que sigui massa tard”. "L'escola té una gran quantitat de coses positives més enllà de la relació d'igual a igual entre els alumnes com, per exemple, l'atenció a l'entorn o la necessitat d'un espai educatiu a la zona".