PIRINEUENCS

Jordi Abella: “Els museus han de ser entitats que dinamitzin socialment el territori”

Jordi Abella i Pons (Lleida, 1967). Antropòleg, investigador i director de l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu. Impulsor de la Xarxa de Museus i Equipaments Patrimonials de l'Alt Pirineu i Aran. L'Ecomuseu de les Valls d’Àneu ha estat distingit amb la Creu de Sant Jordi (2020) i el Premi Nacional de Cultura Popular (1995), entre altres reconeixements. 

20210726_182610
photo_camera Jordi Abella a l'Ecomuseu de les Valls d'Àneu / FS)

pirineuencs (1)

Fa més de trenta anys que et dediques als museus i al patrimoni cultural. Com va començar?

Vaig estudiar Antropologia cultural a la UdL, després vaig fer l’especialitat a Barcelona, però des d’un inici em va semblar que el tema de patrimoni era una línia molt interessant per explorar, que m’agradava i que em motivava. Quan vaig acabar la formació universitària, després de fer pràctiques en diversos museus, ja em vaig vincular al projecte de l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu.

El 1994 es va inaugurar l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu amb una nova concepció museològica i museogràfica...

Sí, es tractava de passar de la idea de museu recipient i contenidor de col·leccions que mostra objectes, al concepte de museu dinamitzador del territori i promotor de desenvolupament local. Els museus han de ser socials i han d’estar lligats a la població local i fugir dels mers aparadors turístics. Aquesta era una idea francesa, que es va exportar al Canadà i a altres països, i que la nostra generació va rebre amb entusiasme, com una concepció més moderna de la museologia. A partir d’aquí vam començar a impulsar projectes molt vinculats al territori.

L’Ecomuseu aconsegueix atreure milers de visitants cada any...

Cada dia que passa tinc més clar que el patrimoni és un instrument molt potent per al desenvolupament del territori. Em dona la sensació que a vegades això no es creu prou, que tothom aplaudeix aquesta idea en jornades i debats, però que des d’una perspectiva de Pirineu, no ens ho acabem de creure. És a dir, penso que l’àmbit del patrimoni cultural encara no és un eix prou fort perquè reivindiqui el seu paper en el futur del territori. Hem anat avançant, però també és cert que des de l’any 2008, hem patit unes crisis econòmiques i polítiques molt dures que no han ajudat gens. 

20210726_182337 (1)(Foto: Jordi Abella a la porta de casa Gassia d'Esterri d'Àneu / FS)

I la Xarxa de museus i equipaments territorials de l’Alt Pirineu i Aran quin paper juga?

Hauríem de fer una reflexió des del mateix Pirineu, no només des de l’Ecomuseu, en el sentit de valorar aquests petits equipaments que tenim repartits per tot el territori, perquè poden desenvolupar funcions molt importants en el conjunt del país i els aprofitem poc. Nosaltres sempre hem estat uns grans defensors de la idea de xarxa i la xarxa de museus i equipaments territorials de l’Alt Pirineu i Aran ha fet una gran feina de contacte i intercanvi humà. Ha esdevingut un espai de diàleg, descoberta i comunicació permanent d’uns i unes professionals que habitualment treballen en una excessiva solitud i un gran aïllament estructural i geogràfic. Ara cal potenciar la Xarxa.

Torna a ser el moment de reivindicar Pirineu i territori...

No he deixat mai de reivindicar Pirineu i territori. Ens calen instruments que recolzin la gestió de proximitat i necessitem sòlides estructures de govern al Pirineu que ens aportin una mirada més pròxima a les nostres necessitats. Instruments, amb recursos, planificació i continuïtat, que ens dotin d’eines de gestió transversals i eficaces.


Ecomuseu Valls d'Àneu Goñi(Ecomuseu de les Valls d'Àneu / Xavier Goñi)

Jordi Abella i Pons (Lleida, 1967). Antropòleg, investigador i director de l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu. Ecomuseu de les Valls d’Àneu, Creu de Sant Jordi (2020). Premi Nacional de Cultura Popular (1995). Impulsor de la Xarxa de Museus i Equipaments Patrimonials de l'Alt Pirineu i Aran.

FGC Turisme Respira Natura