HISTÒRIA LOCAL

Aquest dissabte, sortida guiada a Pedres d'Auló, espai de memòria de la Guerra civil al Pallars

Les places són limitades i per a més informació cal adreçar-se a l'historiador Oriol Riart (636 17 80 60) o bé a [email protected]
Front del Pallars 1
photo_camera Soldats franquistes en un punt d'observació, a prop de Sort. /www.frontdelpallars.com

Aquest dissabte 22 de maig tindrà lloc una visita guiada en el 83è aniversari de l'inici de l' 'Ofensiva republicana de maig i els combats a les Pedres d'Auló, a Roní, al terme municipal de Llavorsí.

Les places són limitades i per a més informació cal adreçar-se a l'historiador Oriol Riart (636 17 80 60) o bé a [email protected]

www.frontdelpallars.com és una web que vol ser un element de memòria i un punt de consulta per conèixer millor aquests espais i la història recent del Pallars.

Les persones interessades poden consultar també la Xarxa d'Espais de Memòria de Catalunya del Memorial Democràtic

Oriol Riart Arnalot, historiador, arxiver i fotògraf

Oriol Riart Arnalot (Esterri d'Àneu, 1978). Historiador, arxiver i fotògraf. Entre les seves tasques professionals destaquen la codirecció del programa Pagesia a La Manyana TV, la gestió cultural i la dinamització local al municipi de Torrebesses. Autor de diferents articles relacionats amb la recerca històrica i del documental Valadredo (2011), emès per TVC. Actualment és el responsable de l'Arxiu Històric de les Valls d'Àneu i de la Biblioteca Pública d'Esterri d'Àneu. Sebastià Jordà Ruiz (El Pont de Suert, 1979). Llicenciat en Belles Arts per la Universitat de Barcelona. Professionalment ha estat codirector del programa Atlàntida a La Manyana TV i actualment treballa i viu com a creatiu freelance a l'Alta Ribagorça on realitza treballs audiovisuals, disseny gràfic, il·lustrador i artesà.

Oriol Riart conferència Germandat Sant Sebastià(Foto: L'historiador Orio Riart impartint una conferència a la Seu d'Urgell  sobre la Guerra Civil al front del Pallars des de Sant Joan de L’Erm/ FS)

Espais de memòria

Després de la rebel·lió militar del 18 de juliol de 1936 va establir-se una primera línia de front que anava de nord a sud de tot Aragó i que no es va alterar substancialment fins al mes de març del 1938. En aquell moment, l’exèrcit franquista va iniciar l’ofensiva que va aïllar Catalunya de la resta de la República i va establir un nou front que a Catalunya s’estenia de nord a sud, paral•lel al riu Noguera Pallaresa, al riu Segre i al riu Ebre.

Front del Pallars 1(Foto: Soldats franquistes en un punt d'observació, a prop de Sort. /www.frontdelpallars.com)

El 7 d’abril de 1938 els franquistes van ocupar Tremp i pocs dies més tard van arribar a Sort, Llavorsí i Esterri. El mateix abril va establir-se una línia de posicions que es situaren als cims propers a la carretera i al riu Noguera Pallaresa. Totes aquestes posicions es fortificaren amb elements defensius, les restes dels quals han arribat fins als nostres dies i constitueixen el principal vestigi d’alguns dels espais de memòria que podem visitar al Pallars.

Podeu consultar tota la informació sobre la guerra civil al Pallars a www.frontdelpallars.com

Guerra Civil al Pallars