13.07.2020 |
Viure als Pirineus

JOCS OLÍMPICS D'HIVERN

El Govern crea el programa per preparar la candidatura Pirineus-Barcelona 2030

Gerard Figueras, secretari general de l'Esport, s'encarregarà de dirigir-lo  

Estació cerdana de La Molina/lamolina.cat
Estació cerdana de La Molina/lamolina.cat
El Govern crea el programa per preparar la candidatura Pirineus-Barcelona 2030

El Govern ha aprovat aquest dimarts crear el Programa per a la preparació de la candidatura de Catalunya per als Jocs Olímpics i Paralímpicsd’Hivern Pirineus-Barcelona del 2030, ja que considera que l’organització d’aquest esdeveniment seria cabdal per a la projecció exterior de Catalunya i per al desenvolupament econòmic i social del territori, especialment, de les comarques pirenaiques.

Amb aquest acord, es vol donar “la màxima transcendència possible en l’avaluació d’aquesta candidatura” per aconseguir que la nominació, en cas que es presenti, “tingui el millor èxit possible”, segons ha destacat la consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Elsa Artadi

“El Govern veu el projecte olímpic com una gran oportunitat per repensar, primer, la relació de Barcelona i amb el territori però sobretot també el Pirineu, parlant d’esport, no només l’esport de neu sinó també comunicacions, sostenibilitat i projecte de futur de les persones que viuen al Pirineu”, ha dit Artadi.

En aquest sentit, la portaveu ha assegurat que l’objectiu del Govern és “veure com a través d’un projecte esportiu repensem el país. Aprofitem per fer un debat de país d’on volem situar els Pirineus d’aquí 5,10, 20 anys. Que se situï al mapa, tant a nivell intern com a escala internacional”.

“Necessitem posar la mirada Pirineu, sobretot escoltar la  gent, oferint que ells mateixos són els que han de projectar com veuen el futur i cap on volen aprofitar aquesta oportunitat que se’ns ha posat sobre la taula”, ha afegit.

Elsa Artadi

Per aquest motiu, el Govern treballarà per una proposta “basada en uns Jocs que s’adaptin al territori i no al revés” perquè “no és el territori, no és el país que s’ha d’adaptar a una competició internacional”. Una proposta, ha detallat Artadi, que tindrà com a premisses fonamentals la sostenibilitat, el respecte ambiental i la igualtat de gènere i d’oportunitats.

El programa coordinarà la col·laboració amb d’altres administracions públiques, entitats, organismes i agents socials, esportius i territorials que s’adhereixin a aquest projecte olímpic. Concretament, els objectius d’aquest programa són intercanviar informació i experiències en l’àmbit de l’esport, especialment en l’àmbit de les competicions esportives de caràcter internacional; estudiar i analitzar els reptes que representa per a Catalunya la presentació d’una candidatura olímpica i, per últim, aprofitar l’expertesa tècnica dels organismes i entitats de la Generalitat sobre els esdeveniments esportius competitius.

El Govern lidera des del 2017 la Taula de treball permanent dels Jocs d’Hivern del 2030, formada per uns 50 representants d’institucions públiques i privades. La Taula compta amb la presència de les principals institucions públiques, esportives i empresarials d’àmbit català, sota el lideratge de la Generalitat de Catalunya, amb l’objectiu de preparar una candidatura de país.

La direcció del Programa

El Programa queda adscrit al departament competent en matèria d’esports i el secretari general de l’Esport i de l’Activitat Física, Gerard Figueras, n’exercirà la direcció, tot i que el titular del Departament de la Presidència en pot designar un altre.

El Govern crea el programa per preparar la candidatura Pirineus-Barcelona 2030
Comentarios