GASTRONOMIA

El Fogony de Sort, 16 anys consecutius amb estrella Michelin

L'Osteria Roc'n'Cris d'Aubèrt (Val d'Aran) obtè per primera vegada el reconeixement Bib Gourmand
Fogony
photo_camera L'equip del Fogony de Sort amb Zaraida Cotonat al capdavant/FOGONY

El repartiment d’Estrelles Michelin 2021, presentades aquest dilluns a la nit en una gala virtual a Madrid, ha mantingut per setzè any consecutiu la distinció al restaurant Fogony, de Sort (Pallars Sobirà). La Guia Michelin també ha reconegut per primera vegada l'Osteria Roc'n'Cris d'Aubèrt, (Val d'Aran), amb la distinció Bib Gourmand, que són aquells seleccionats pels inspectors de la 'bíblia gastronòmica' per oferir la millor relació qualitat-preu. A tots ells s'hi pot fer un bon àpat per menys de 35 euros. Aquí es pot consultar la llista completa de les Estrelles Michelin 2021

El Fogony, un resultat excepcional amb productes de quilòmetre zero

El restaurant pallarès, amb Zaraida Cotonat al capdavant, porta setze anys consecutius obtenint el prestigiós reconeixement de la 'Biblia vermella'. L’equip del Fogony és format per Zaraida Cotonat com a xef als fogons, José Antonio Rodríguez a la sala i el seu fill Pep Rodríguez, també a la cuina. El resultat és excepcionali, en bona part gràcies a l’acurada selecció dels ingredients, molt sovint produïts per ells mateixos. L’afinitat amb el moviment Slow Food s’ha concretat amb la creació d’un menú Km0, que conjuga la qualitat dels plats clàssics a preus força ajustats.

Fogony bis(Foto: El restaurant Fogony de Sort conserva per 16è any consecutiu la seva Estrella Michelin)

Són especialment recomanables els canalons de pollastre de la Torre d’Erbull, beixamel i ametlles d’Àger o amb una crema de patata de Llessui, ou ecològic i oli de tòfona natural. Els segons passen per les espatlletes de conill confitades i dos alliolis, o bé amb el braó de xai ecològic, formatge de la Peça d’Altron i codonyat de la casa, per acabar amb un bon flam d’ou ecològic, llet de Sort, préssec i nata.

Roc'n'Cris fusió de la cuina oriental amb l'aranesa

L'Osteria Roc'n'Cris restaurant, situat a peu de carretera, al poble d'Aubèrt (Val d'Aran), al Roc'n'Cris s'hi pot degustar una cuina diferent, fusió entre els plats i productes de Corea, Xina o Japó i els típics de la cuina aranesa, aconseguint com a resultat, una combinació perfecta. Cris a la sala i Roc a la cuina, ofereixen uns plats creatius en un local amb encant i vistes a les muntanyes araneses.

Osteria Roc'n Cris(Foto: Roc i Cris a la seva Osteria d'Aubèrt)

Catalunya i Galícia

Els restaurants Bo.TiC, de Corçà (Baix Empordà), del xef Albert Sastregener, i Cinc Sentits, a Barcelona, del cuiner Jordi Artal, han aconseguit la seva segona estrella a la Guia Michelin d'Espanya i Portugal 2021. En la gala d'enguany, a la qual cap restaurant ha aconseguit entrar com a nou triestrellat, també s'ha anunciat l'entrada de tres establiments catalans amb la seva primera estrella, dels 19 reconeguts. Es tracta d'Atempo a Sant Julià de Ramis (Gironès) i Quatre Molins de Cornudella de Montsant (Priorat), així com L'Aliança 1919 d'Anglès (Selva), que la recupera després de perdre-la el 2014. Com a novetat, la guia vermella ha incorporat una nova categoria, l'estrella Verda, en reconeixement als que vetllen per la sostenibilitat.

Gala de la Guia Michelin amb Cayetana Guillén Cuervo i Miguel Ángel Muñoz a Madrid, a 14 de desembre de 2020. (Horitzontal)

(Foto: Gala de la Guia Michelin amb Cayetana Guillén Cuervo i Miguel Ángel Muñoz a Madrid/ Natàlia Costa)

La gala de les estrelles Michelin, marcada per l'escenari de pandèmia, ha tingut enguany una edició telemàtica presentada per Cayetana Guillén Cuervo i Miguel Ángel Muñoz des de la Reial Casa de Correus de Madrid, on una de les notícies destacades ha estat la inamobilitat dels restaurants triestrellats, en no entrar-ne cap de nou. Així, la guia segueix reconeixent enguany 11 establiments, entre els quals es mantenen hi ha els catalans Celler de Can RocaLasarte i ABaC.

Tres nous biestrellats

A la categoria d'establiments amb dues estrelles, integrada per 38 restaurants, enguany s'hi han incorporat tres per recomanació dels inspectors de la guia. El primer d'ells és Bo.TiC, projecte del xef Albert Sastregener i instal•lat en una antiga fàbrica de carruatges. El cuiner hi defensa unes elaboracions creatives "de gran nivell tècnic", respectuoses amb la tradició, però fidels sobretot a aconseguir "nitidesa en cada gust".

Gala de la Guia Michelin amb Cayetana Guillén Cuervo i Miguel Ángel Muñoz a Madrid, a 14 de desembre de 2020. (Horitzontal)

(Foto: Gala de la Guia Michelin amb Cayetana Guillén Cuervo i Miguel Ángel Muñoz a Madrid/ Natàlia Costa)

També ha ascendit de categoria el Cinc Sentits de Jordi Artal. El cuiner proposa als seus clients una singular ruta per la història de la seva família, tot posant de relleu els gustos de la "moderna cuina catalana" amb l'ajuda de petits productors de confiança.

Pel que fa a Culler de Pau, de Javier Ollers a O Grove, a Pontevedra, els inspectors han destacat que es bolca en una cuina de quilòmetre zero dissenyada amb "sentiment mediambiental". El seu objectiu no és només cuinar l'entorn, sinó recuperar-lo a través d'un diàleg continu amb els productors propers.

Debuts a la guia

Amb 21 estrenes a la guia amb la seva primera estrella (engrandint un llistat de 203 restaurants en total), tres són catalans: Atempo, de Jordi Cruz i Iñaki Aldrey; L'Aliança 1919 d'Anglès, que la recupera després de morir el seu xef Lluís Feliu el 2013, ara amb Àlex Carrera Alonso; i Quatre Molins, liderat pel xef Rafel Muria. També han aconseguit aquesta distinció Baeza & Rufete (Alacant), Béns d’Avall (Sóller, Mallorca) i DINS Santi Taura (Palma, Mallorca).

Així mateix ho han fet Ambivium (Peñafiel, Valladolid), Amelia (Donostia, San Sebastià), Callizo (Aínsa, Huesca), Eirado (Pontevedra), En la Parra (Salamanca), Espacio N (Esquedas, Huesca), Miguel González (Pereiro de Aguiar, Ourense), Mu•na (Ponferrada, León), Odiseo (Múrcia), Raíces-Carlos Maldonado (Talavera de la Reina,Toledo), Saddle (Madrid) i Silabario (Vigo). També ho han fet els establiments portuguesos 100 Maneiras i Eneko Lisboa, ambdós a la capital.

La nova categoria: Estrella Verda

La guia, alineada amb la lluita global per un món més sostenible, ha introduït una nova categoria per a reconèixer els restaurants i xefs particularment compromesos amb la defensa del medi ambient. Així, l'Estrella Verda cerca premiar l'esforç d'aquests establiments i fer-se ressò de les millors pràctiques gastronòmiques en el terreny de la sostenibilitat.

Han estrenat el reconeixement 21 establiments, entre els quals hi ha Casa Albets de Lladurs, (Solsonès); Cocina Hermanos Torres, de Barcelona; Els Casals, de Sagàs, a Barcelona; L'Antic Molí, d'Ulldecona, (Camp de Tarragona); Les Cols, d'Olot, (Garrotxa); Lluerna, de Santa Coloma de Gramenet, Barcelona, i Somiatruites, d'Igualada, (Anoia).

53 nous BibGourmand, deu catalans

A més dels guardonats amb les estrelles Michelin, la distinció Bib Gourmand augmenta enguany amb 53 establiments, engreixant el llistat fins als 300 restaurants. Aquest increment assenyala, per als inspectors de la guia, que 2020 ha estat un gran any. Des del 1996, la distinció reconeix establiments que destaquen por una molt favorable relació qualitat preu. En total, deu són catalans. Hi ha Berbena, a Barcelona; Brots, a Poboleda, (Priorat); Ca L'Amagat, a Bagà, (Berguedà); Cal Xirricló, a Balaguer, (Noguera); Casa Albets, a Lladurs, (Solsonès); Dos Cuiners, a Mataró, (Maresme); El Racó, a Sant Climent de Llobregat, (Baix Llobregat); Garbí, a Castellar del Vallès (Vallès Occidental); La Mundana, a Barcelona, i Roc'n'Cris, a Aubèrt, (Val d'Aran).