ESPAIS TRANSFRONTERER

Faran un estudi sobre la mobilitat transfronterera per conèixer les necessitats a banda i banda dels Pirineus

L'objectiu és conèixer les necessitats dels territoris en aquest àmbit, especialment per als treballadors i estudiants
Frontera Puigcerdà Bourg-Madame
photo_camera Frontera de Puigcerdà amb la Guingueta d'Ix / ACN

Amb l'objectiu de complementar les actuacions realitzades en el marc del projecte europeu ConnECT i per tal que els membres de l'Espai Català Transfronterer coneguin les necessitats dels territoris, es farà un estudi sobre la mobilitat transfronterera. L'anunci s'ha fet aquest dimecres durant la celebració del Comitè Consultiu del projecte. Durant l'acte, també s'ha fet balanç del primer any de la posada en funcionament de les cinc línies de bus que uneixen els dos territoris des de Puigcerdà, Camprodon (Ripollès), la Jonquera o Maçanet de Cabrenys (Alt Empordà), tot i que la pandèmia n'impedeix la circulació des del mes de desembre passat.

A l'espai francès, les línies C1 i C2 van funcionar de setembre a desembre i les del català, C3, C4 i C5, de novembre a desembre.

El projecte ConnECT està cofinançat en un 65% pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) del Programa Interreg V-A Espanya-França-Andorra (POCTEFA 2014-2020). L'objectiu del POCTEFA és reforçar la integració econòmica i social de la zona transfronterera Espanya-França-Andorra, i se centra en el desenvolupament d'activitats econòmiques, socials i ambientals transfrontereres a través d'estratègies conjuntes a favor del desenvolupament territorial sostenible.

El projecte té com a objectius principals eliminar l'efecte fronterer creant línies de busos interurbanes, promoure la intermodalitat entre l'hospital de Cerdanya i la xarxa sanitària transfronterera i incentivar la intermodalitat i coordinació de les diferents xarxes d'autobusos interurbans de les zones rurals.

En el marc del ConnECT, s'ha acordat fer un estudi per tenir una radiografia de la mobilitat i les necessitats a banda i banda dels Pirineus. El diagnòstic inclourà una anàlisi de l'oferta existent en termes de transport col•lectiu de persones que utilitzen la xarxa viària i ferroviària. El cens inclourà les línies de llarga distància.

A més, s'analitzarà el flux de treballadors i estudiants que realitzen viatges regulars dins l'Espai Català Transfronterer. I s'estudiaran les necessitats i les "expectatives de mobilitat" entre les persones que resideixen en aquesta àrea i es farà un inventari de "bones pràctiques" en aquest àmbit.

Les conclusions de l'estudi es faran públiques a finals d'any i inclouran recomanacions que permetin donar "solucions" a la mobilitat transfronterera col·lectiva i "satisfer les necessitats" de les persones que hi viuen.