30.09.2020 |
Viure als Pirineus

MÓN RURAL

Tres explotacions agràries de l'Alt Pirineu reben ajuts a la diversificació

Es tracta d'ajuts a inversions complementàries que permetin diversificar els ingressos i millorar la viabilitat de les explotacions
Imatge del poble de Montant de Tost, on hi ha Cal Pauet
Imatge del poble de Montant de Tost, on hi ha Cal Pauet
Tres explotacions agràries de l'Alt Pirineu reben ajuts a la diversificació

Tres explotacions agràries de l'Alt Pirineu han rebut ajuts per a la diversificació agrària, concedits per Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP), per un import global de  260.888,23 €, la qual cosa suposa una inversió de 652.220,58 €. Les explotacions pirinenques beneficiades corresponen a Marian Navas Joyanes, de de Cal Pauet de Montant de Tost, al municipi de Ribera d'Urgellet; Rosa Maria Obiols, d'Organyà; i Josep Carabasa Closa, de Bassella. Aquests ajuts van destinats  a reforçar les explotacions agràries, mitjançant ajuts a inversions en activitats complementàries que permetin diversificar els seus ingressos i millorar la viabilitat.

Cal Pauet de Montant

(Foto: Explotació agrària 'Cal Pauet' de Montant de Tost)

En el conjunt de Catalunya, han estat 12 els emprenedors catalans que han rebut aquest ajut, per un import que ascendeix a 1.188.792,90 euros, el que representa un volum d’inversió de gairebé 3 milions d’euros.

L’ajut per a la diversificació agrària, regulat per l’Ordre ARP/64/2019, de 3 d'abril, que aprovava les bases reguladores dels ajuts associats al Contracte Global d'Explotació (CGE), s’emmarca en el Programa de Desenvolupament Rural (PDR.cat2020). Aquests ajuts tenen caràcter de cofinançats amb el Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER).

Cal Pauet de Montant de Tost és una explotació de boví de carn que ara passarà a ecològica i diversificarà amb un projecte de turisme rural 

Promoure activitats complementàries

Amb aquesta línia d'ajuts es pretén promoure activitats que possibilitin rendes complementàries a les explotacions agràries. Així, es dóna suport a inversions per a la diversificació econòmica de les explotacions agràries amb l’objectiu de fomentar el desenvolupament i la creació de llocs de treball, així com incrementar les rendes dels agricultors i agricultores, per tal que mantinguin l’activitat agrària en el territori.

Enguany, a més de les habituals activitats turístiques, s’auxilia dues aules d’entorn rural. La localització de les activitats auxiliades és principalment la Catalunya Central, tant pel que fa al nombre d’expedients, com pels imports invertits i subvencionats.

L’elevat import d’inversió sol·licitat ha fet necessari valorar els projectes d’acord amb els criteris de priorització establerts. Els projectes aprovats tenen una puntuació mínima de 50 punts, i es caracteritzen per estar participats per un jove agricultor recentment instal·lat i/o ésser una explotació agrària prioritària (EAP), estar ubicats en zones amb limitacions naturals, i/o ser projectes que proposin el desenvolupament d’energies renovables per a l’ús de l’activitat de diversificació.

També es preveu l’aprovació de més expedients fins a esgotar el pressupost disponible de la convocatòria, fruit de sol·licituds renunciades pels mateixos beneficiaris, i que actualment s’estan valorant d’acord amb l’ordre de priorització.

A nivell territorial, els ajuts concedits es distribueixen de la següent manera: 

A nivell territorial, els ajuts concedits es distribueixen de la següent manera: 

Alt Pirineu i Aran

3

260.888,23 €

652.220,58

Catalunya Central

5

477.800,92 €

1.194.502,29 €

Girona

2

245.221,58 €

613.053,95 €

Lleida

2

204.882,17 €

512.205,43

 

Per a més informació i mapes de distribució:
http://agricultura.gencat.cat/ca/detalls/Noticia/200323_resol-favorablement-ajuts-diversificacio-agraria-convocatoria-CGE-2019  

--

Tres explotacions agràries de l'Alt Pirineu reben ajuts a la diversificació
Comentarios