24.07.2021 |
Viure als Pirineus

TAULA DE CAMINS DE L'ALT PIRINEU I ARAN

Es presenta a Tremp la guia de Bones Pràctiques Informatives a la Muntanya

Els membres de la Taula de Camins de l’Alt Pirineu i Aran han presentat la campanya de comunicació vinculada a la guia “A la muntanya, deixa’t guiar”.
Pla general de l'acte de presentació de la guia per ajudar els agents locals a informar els visitants de les zones de muntanya. Imatge facilitada pel Departament de Salut l'11 de desembre de 2019 (Horitzontal).
Acte de presentació de la guia per ajudar els agents locals a informar els visitants de les zones de muntanya/salut.cat
Es presenta a Tremp la guia de Bones Pràctiques Informatives a la Muntanya

Aquest dimecres, 11 de desembre a les 12.00 hores, coincidint amb la celebració del Dia Internacional de les Muntanyes, s'ha presentat a Tremp la guia de Bones Pràctiques Informatives a la Muntanya “A la muntanya, amb seguretat i respecte”, que recull consells per als agents locals a l’hora d’informar el públic visitant i que és fruit del treball de la comissió tècnica del Pla interdepartamental i intersectorial de salut pública (PINSAP) a l’Alt Pirineu i Aran. La guia recull 30 recomanacions per informar sobre seguretat per contribuir a reduir el nombre d'accidents i de rescats, fomentar el respecte dels visitants per la natura i el patrimoni local i comunicar de manera més eficaç per aconseguir que els comportaments suggerits es portin a la pràctica.

Caminades-de-Resistència_Caminada-de-Carenes_Xavier-Capdevila_3 2(Foto: Caminada de carenes/FEEC-Xavier Capdevila)

La jornada l'ha inaugurat el secretari de Salut Pública del Departament de Salut, Dr. Joan Guix; el director general de Polítiques de Muntanya i del Litoral, Albert Alins, i el director de l’Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l’Alt Pirineu i Aran (IDAPA), Pere Porta. L’acte ha tingut lloc al Centre de Suport Territorial dels Pirineus de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya.

La presentació de la guia ha anat a càrrec de membres de la comissió tècnica del Pla interdepartamental i intersectorial de salut pública (PINSAP) a l’Alt Pirineu i Aran. En el mateix acte, els membres de la Taula de Camins de l’Alt Pirineu i Aran han presentat la campanya de comunicació vinculada a la guia “A la muntanya, deixa’t guiar”.

Coordinació de l'IDAPA i l'Agència de Salut Pública

La publicació és el resultat de la feina desenvolupada per la comissió d'accidentalitat a muntanya, creada en el marc del Pla Interdepartamental i Intersectorial de Salut Pública (PINSAP). Aquesta comissió, així com l'elaboració de la guia, han estat coordinades per l'IDAPA, conjuntament amb l'Agència de Salut Pública de Catalunya. El secretari de Salut Pública del Departament de Salut, Joan Guix, ha destacat la seva importància, ja que "suposa una gran aportació per aconseguir que l'experiència tan positiva per a la salut de gaudir de la natura es faci amb seguretat i respecte".

En la fase prèvia de l'elaboració de la guia es va detectar que, tot i que es posa a l'abast abundant informació en tot tipus de materials i instruments informatius, els visitants acostumen a demanar consell dels diversos agents locals amb els què interactuen durant l'estada, com ara els informadors de les oficines turístiques, els guies turístics, els hotelers, els conductors dels transports públics o els botiguers, entre d'altres. Per aquest motiu, es va decidir crear un document amb les recomanacions que recull la guia.

Elaboració participativa

La guia s'ha elaborat amb una metodologia participativa i des de la coordinació de la comissió d'accidentalitat a muntanya es va organitzar un seminari tècnic per debatre els continguts que hauria de tenir. A la sessió van assistir-hi 24 professionals de perfils i àmbits d'acció diversos però complementaris i a partir dels resultats es van orientar i enriquir els continguts de la publicació.

També han participat en la seva elaboració els departaments de Salut; Territori i Sostenibilitat; Interior; Treball, Afers Socials i Famílies, i Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, juntament amb els consells comarcals del Pallars Jussà i del Pallars Sobirà, el Consells Generau d'Aran, el Col·legi Oficial d'Infermeria, els ajuntaments del territori, l'Associació Catalana d'estacions d'esquí i activitats de muntanya, Associacions de turisme del Pirineu, Federació d'Entitats excursionistes del Pirineu, Meteopirineus Catalans, Mancomunitats d'Estacions d'Esquí Nòrdic, Ministeri de Foment i Parc Nacional d'Aigüestortes.

Després del debat obert als assistents, la delegada territorial del Govern de la Generalitat a l’Alt Pirineu i Aran, Rosa Amorós, ha tancat l’acte.

Es presenta a Tremp la guia de Bones Pràctiques Informatives a la Muntanya
Comentarios